Február.10: Sárga színű riasztás – mire figyeljünk szerdán?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat február 10-re, szerdára, több megyére adott ki sárga riasztást. Mire figyeljünk:

Szerdán az éjszakai csapadékszünet után dél-nyugatról egy mediterrán ciklon felhőzete okoz szórványos esőt hajnalban. Ez észak-kelet felé terjeszkedve egyre többfelé hoz ismét csapadékot.

overview 20210209 12 021
Szerdán egy mediterrán ciklon terjeszkedik az ország fölé – Wxcharts (kék szín-eső, lila-hó)

A hűvös, fagypont közeli északi megyékben (úgy mint Vas, Győr, Veszprém,Komárom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves és Borsod megyében) a nap folyamán vegyes halmazállapottal ónos eső zavarhatja meg a közlekedést. Pest megyétől keletre inkább csak délután fordul elő ónos eső, addig viszont havazhat is az Északi-Középhegység térségében.

Szerdán melegfronti hatás érvényesül, ugyanis élénk dél-keleti szél fúj, ami a déli megyéket enyhe, 10 fok körüli hőmérsékletekkel látja el. Este viszont markáns hidegfront érkezik észak-nyugatról, több fokot esnek a hőmérsékletek.
A front mögött a csapadék havazásba vált a szél pedig megerősödik. Győr, Vas, Veszprém, Zala és Somogy megyében a gyarapodó hó és az erős szél elegye hófúvásokat eredményezhet. A megadott területeken a legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/órát. (Csütörtök hajnalra a szélerősség tovább fokozódik!)

RADAR és a csapadék helyzete, intenzitása

2 napos részletes előrejelzés, csapadéktérkép, orvosmeteorológia ITT

Borítókép: Meteoalarm