Napi szinten frontot vált az időjárás és csapadék is társul hozzá

Szombaton és vasárnap még megosztott lesz az ország fölött az időjárás, majd a frontok nagyobb hullámokat vetve kitöltik az egész térséget hideg és meleg áramlatok váltakozásával.

Szombaton az ország észak-keleti oldalát vastagabb felhőzet borítja majd, ott nap közben is 2-5 fok közelében maradnak a maximumok és csapadék (a magasabban fekvő területeken hó, havas eső) is ígérkezik. A hideg-meleg határán reggel ködös, párás területek jönnek létre. A dél-nyugati oldalon az élénk déli szél hatására szakadozottá válik a felhőzet, szűrt napsütésre és 9-15 fokos tavaszias hőmérsékletekre van kilátás.

Vasárnapra virradóra az északi tájakon gyenge fagyás alakul ki. Az alacsony hőmérséklet miatt az arra húzódó csapadéksávból vegyes halmazállapottal akár ónos eső is többfelé eshet és napközben sem lesz melegebb +2, +8 foknál. Dél-nyugaton változóan felhős lesz az égbolt helyenként ködfoltokkal és maradnak a 10-14 fokos maximumértékek. A nap második felében egy kiterjedt frontfelhőzet érkezik a Dunántúlra, nyugaton, északon intenzívebb csapadékhullás kezdődik.

Screenshot 20210205 182038
Vasárnap este frontfelhőzet okoz csapadékot – OMSZ

A hétfői napon az egész ország fölött borús lesz az idő, esőre kell készülni. Az enyhe (keleten +2, délen +11) hajnalt követően az észak-nyugati szél egyre inkább dél-kelet felé szorítja a meleg levegőt, így a 10 fok körüli maximumok csak a keleti, dél-keleti tájakon maradnak fenn. Hidegfronti hatás érvényesül, a Dunántúlon +1 és +5 fokra esnek vissza a maximumok. Az erős széllel az északi tájakon elvèkonyodik a felhőzet, szűnik a csapadék , dél-nyugaton és a keleti megyékben viszont, az összeáramlási zónák mentén, akár jelentősebb mennyiség is hullhat.

Kedden fagyos hajnal vár ránk, szerdán már fagypont fölött alakulnak a minimumok az áramlási iránnyal váltakozva, csütörtökön ismét hidegebbre fordul az idő.
Jobbára felhős, borús napok ígérkeznek, többszöri esővel, hózáporokkal. Szerdán mediterrán ciklon alakul további vegyes halmazállapotú csapadékot ígérve.

napi szinten frontot vált az időjárás
Napi szinten frontot vált az időjárás