12.09, szerda : Újabb ciklon érkezik az Alpokon át

Kevesebb, mint két nappal egy extrém havazás után kedden egy soron következő mediterrán ciklon bontakozott ki a Földközi-tenger északi részén.

Európai viszonylatban csütörtök reggelig további 100-150 mm csapadék várható Horvátország és Szlovénia nyugati, Olaszország észak-keleti, már vízzel telített talajára, így az adott területeken ismételt áradásokra adtak ki figyelmeztetést, a hegyvidékeken pedig újabb 50-100 cm friss hóra számítanak.

Screenshot 20201208 210010
Figyelmeztetés esőre, havazásra (forrás: Meteoalarm)

Magyarországot tekintve a csapadékzóna zöme a szerdai nap második felétől érkezik és élénk, néhol erős keleties szél fog fújni. Délelőtt a nyugati határszéleken már lehet jelentéktelen csapadék és a felhőzet fokozatosan gyarapodni fog az ország fölött egyre többfelé okozva esőt a Dunántúlon. Észak-keleten ugyanakkor derűs marad napközben az ég és sok lesz a napsütés.
Az est beállta után dél felől érkezik tehát egy kiterjedt csapadéktömb, ami az éjszaka folyamán 5-15 mm közötti mennyiséget ígér szàmos területre.

újabb ciklon érkezik
Várható csapadékösszeg csütörtök estig (Wxcharts)

A dél-nyugati, nyugati országrészben havas esőre változik a halmazállapot, a hegyvidékek esetében pedig havazásra és pár centis hórétegre lehet számítani.

A ciklon csapadéksávja északi irányban haladva csütörtök délután hagyja el az országot, mögötte viszont erősen felhős marad az ég.
Hőmérsékletek terén nem mutatkozik változás, 4 és 10 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Pénteken folytatódik a borús idő, de már csak az észak-keleti tájakra sodródik be a ciklon gyenge esőt okozó felhőzete, szombaton azonban egyre többfelé kitisztul az ég és az ország déli felén sok napsütés valószínű.

2 napos részletes előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja, a Radar jelenlegi csapadékmozgását pedig ITT tekintheti meg.