12.07-11: Enyhe, de csapadékos hét előtt állunk

A decemberi hónap első hétvégéjén kora őszi időre váltott vissza a természet és viszonylag enyhe időjárás várható jövő héten is.

Szombaton 18(!) fokig emelkedett dél-keleten a hőmérő higanyszála, míg a nyugati határszélen mindössze 2-4 fokot mértek a legmelegebb órákban.

enyhe idő, 2020.12.05
Enyhe az idő, de hőmérsékleti kontraszt alakult ki szombaton (OMSZ)

Vasárnap folytatódik a szombati naphoz hasonló idő: általában 10 és 15 fok közötti maximumokra lehet készülni és felerősödő dél-keleti szélre.

wctz20201205 2137
Figyelmeztetés erős szélre – 12.06, vasárnap (OMSZ)


Változást az esti órák hoznak , amikor egy mediterrán ciklonhoz kapcsolódó csapadéktömb érkezik meg a nyugat felől és egyre több helyen elered az eső.

Hétfőn hajnalban az ország nyugati felén borúsan, csapadékosan indul a reggel, míg észak-keleten napsütéssel. A korai hőmérsékletek 1 és 7 fok között alakulnak. A csapadéksáv kelet felé halad a nap folyamán, délután már a Dunától keletre várható további eső.

overview 20201205 12 048
Kelet felé halad a csapadéksáv – 12.07, hétfő (wxcharts)

A hajnalban még viharos dél-keleti szél nap közben fokozatosan veszít erejéből. A hőmérsékletek pár fokkal visszaesnek a vasárnapihoz képest, a legmelegebb órákban 5, 11 fok közötti értékeket mérhetünk, ami a decemberi hónaphoz mérten még mindig enyhének mondható.

Kedden nyugat felől szakadozni fog a felhőzet, az elvékonyodó felhőtakaró mögül a nap is előtűnik pár órára. Keleten kisebb eső, zápor még előfordul hajnalban és nap közben is felhős marad az ég. A hőmérsékleti maximumok 10 fok alatt maradnak.

Szerdán megnövekszik a felhőzet és nyugat felől ismét csapadékosra fordul az időjárás, az ország keleti felén viszont derült lesz a reggel, így hajnalban gyenge fagyással is számolni kell.
Napközben az esőzés észak-keleti mozgással halad és helyenként több milliméter eshet.

overview 20201207 06 060
December 9.-én újabb esőzés (wxcharts)

Mindamellett szerdától állandósulni látszanak a hőmérsékletek, hajnalonként 0-5, délutánonként 5-10 fok mérhető az elkövetkező napok során.

Csütörtökön már csak az északi tájakon eshet, de erősen felhős marad az égbolt a csapadék megszűnése után is.

A pénteki napot újabb szünet jellemzi tehát, majd a nap második felétől nedvesebb léghullámok érkeznek…ismét.

2 napos részletes időjárás-előrejelzéseinket IDE KATTINTVA olvashatja.