Az őszies Mikulás után esőzés jön

Hétvégén időszerű a Mikulás érkezése, melyhez havas, télies időt kötünk gondolatban.

Idén azonban meleg léghullámok hatására enyhe levegő tölti ki hétvégén a Kárpát-medencét, így ősziesre sikeredik a Mikulás-nap.

850temp 20201203 06 078
December 6.: enyhe idő várható hétvégére

Mediterrán ciklonok váltják egymást a Földközi-tenger térségében, amelyek Magyarország időjárására is kihatással vannak. Alig távozik az ónos esővel járó front, már alakul a következő:

Nyugat-Európába észak felől hideg légtömegek terjeszkednek dél felé, ami Olaszország partjainál egy újabb ciklont generál. Ez nagy mennyiségű esőt ígér az adriai területre, az Alpokba pedig havazás formájában érkezik. (Előrejelzések szerint pár nap alatt 2, de akár 4 méteres vastagságban is feltorlódhat a hó a hegyvidékeken, ami magában foglalja a lavinák kockázatát is.)

extreme snow italy alps europe total snowfall
Több méteres havat várnak az Alpokba (Windy)

A hidegebb, csapadékot hozó felhőzet vasárnap este közelíti meg Magyarország határait nyugat felől, addig viszont 8 és 16 fok közötti csúcshőmérsékletekre van kilátás. Hétvégére az éjszakai fagyok is szinte teljesen megszűnnek. Felélénkül azonban a dél-keleti szél, szombat délutántól nagy területen fel is erősödik, igy a Tiszától nyugatra erős, viharos széllökésekre kell számítani a hét utolsó napján is.

Screenshot 20201204 013645
Erős dél-keleti szél várható vasárnap (OMSZ)

A hétvégi enyhe időszakot követi tehát az újabb mediterrán ciklon, ami a vasárnap második felétől többfelé okoz esőt, záporokat és a hőmérsékleteket is visszaveti néhány fokkal. A csapadékzóna hétfőn kelet felé vonul és jelentősebb esőmennyiség is hullhat helyenként az Alföld térségében.

2 napos szöveges időjárás-előrejelzést és orvosmeteorológiát IDE kattintva olvashat.