Egy hétvégi vihar áramszünetet okozhat Európa északnyugati részén

Szombaton az Atlanti-óceán északi részén egy alacsony nyomású terület erősödik fel, miközben a Brit-szigeteken halad át.

Hétvégén több hullámban eső és viharos széllökések várhatóak Írországban, az Egyesült Királyságban, majd Európa északnyugati részén is.

Annak ellenére, hogy ez a vihar nem lesz névvel ellátott, mégis potenciális erősséggel bírhat mind az eső, mind a szél szempontjából.

11 13 Europe
Erős szélre, esőre figyelmeztet az AccuWeather térképe

A vihar nagy területen 70-95 km/órás széllökésekkel járhat: szombaton délután Nagy-Britanniában, vasárnap pedig főként Franciaország északnyugati részén erősödik fel.

Áramkimaradásokra figyelmeztetnek, kidőlt fák, letört faágak okozhatnak úttorlaszokat a közlekedésben és késések lehetnek a légi-, valamint a vasúti forgalomban is hétvégén.

Általában 25-50 mm eső várható Írország nyugati felén, Skócia, Wales egyes részein, Anglia nyugati és déli területein, valamint Franciaország északnyugati régiójában.

Lesznek területek, ahol a 100 mm-t is eléri a lehulló csapadék mennyisége, így az alacsonyan fekvő területeken villámárvizek kialakulására is számítani lehet.

A viharos szél Skandinávia felé tart, a hozzá tartozó hidegfront pedig Nyugat-Európa irányába húzódik.
Ez hétfőn érkezik meg Magyarország fölé, de a térségben nem fog gondokat okozni. Több helyen csapadék alakul és felélénkül az észak-nyugati szél.

Magyarország 2 napos szöveges előrejelzését ITT olvashatja.