11.06-08: Hétvégén száraz és hűvös idő várható

Száraz levegő árasztja el a Kárpát-medencét és kitisztul az ég.

Érdemes lesz hétvégén a szabadban eltölteni pár órát, mert napos időszakok köszöntenek ránk, viszont öltözzünk fel az évszaknak megfelelően.

overview 20201105 06 030
Anticiklon alakítja az időjárást, Wxcharts

Pénteken rétegfelhőzet és ködös, párás területek alakulnak ki a hajnali órákra, leginkább az ország középső harmadában. A derült égbolt hatására hűvös lesz a reggel: nyugaton és északon gyengén fagyhat, de 2 és 4 fok közötti értékeket mérhetünk általában.
Nap közben szinte zavartalan napsütésben lehet részünk és a légmozgás is mérsékelt marad. A levegő hőmérséklete 9 és 12 fokig melegszik fel.

Szombaton hajnalban ködösen indul a reggel az ország középső harmadában. A hőmérsékletek többfelé közelítik meg a 0 és a -1 fokot, észak-keleten azonban fagypont fölött maradnak az értékek.

Screenshot 20201105 225529
Szombati minimum/maximum térkép, MOST

A köd feloszlása után gyengén felhős lesz az égbolt és több órás napsütésre van kilátás 10-13 fokos maximumok és mérsékelt, változó légmozgás mellett.

Vasárnap (és a jövő héten is) tovább fokozódik a ködhajlam, ami néhol tartósan is megmaradhat és ködszitálás is
előfordul. A hajnali minimumok -1, +3 fok közé tehetőek.


Az alacsony rétegfelhőzet több helyen takarni fogja a napot, arra nap közben is 10 fok alatt maradnak a hőértékek, a naposabb déli területeken viszont 12,14 fok is lehetséges délután.

weth20201105 1248fog
Figyelmeztetés tartós ködre, OMSZ

Egy anticiklon hatására tehát kellemes novemberi időben lesz részünk és a csapadékmentes napok jövő héten is folytatódnak.