Európára hideg idő köszöntött, Magyarországot kettősség jellemzi

A hőmérséklet jelentős változása általában egy erős frontális rendszer után következik be. Jelen esetben egy kiterjedt ciklon hátoldala eredményezi északról a hideg levegő beáramlását az egész kontinensre.

A csúcshőmérsékletek legtöbb helyen napokon át 10 °C közelében fognak maradni.

hideg idő Európa szerte
A hideg levegő a mediterrán térségig hatolt – 10.11, vasárnap este
forrás: wxcharts

Az örvénylő frontrendszer hétvégén sok esőt okozott a mediterrán térségben, mivel még mindig meglehetősen meleg a tenger. A labilis körülmények miatt nő a viharos szél, a sok eső és a villámárvizek kialakulásának kockázata.

A hűvös levegő beáramlásával több helyen a halmazállapot változását figyelhették meg már 1000 méter alatti magasságban is, így Szlovéniában, Ausztriában és Horvátországban, az Alpokban pedig 50-70 centiméternyi friss hó gyűlhet össze az elkövetkező napokban.

snowdepth 20201011 12 108
Az elkövetkező napokban lehulló hómennyiség
forrás: wxcharts

A hidegfrontot okozó ciklon déli pereme hullámot vetett az olasz partoknál és egy mediterrán ciklon fejlődött, ami hétfőn viharos időt eredményez a Földközi-tengeren és a Balkán nyugati részén. Ennek előoldala délről meleg, nedves léghullámokat szállít, ezért van Magyarország keleti felén melegebb, emiatt alakul kettősség a hőmérsékletek terén.

hetfo
Várható hőmérsékletek – 10.12,hétfő délután
forrás: OMSZ

Ennek köszönhető a kiadós csapadék is, ami több hullámban érkezik a hétfői és a keddi nap folyamán. (Erről előző cikkünkben írtunk)
Az alábbi térkép a hétfői naptól szerda estig várható összesített csapadék mennyiségét mutatja:

accprecip 20201011 12 084
3 nap várható csapadékösszege – 10.15, csütörtökig
forrás: wxcharts

A hét első napjain az észak-nyugati részeken erősödik meg, fokozódik viharossá leginkább a szél, de tőlünk dél-keletre szintén nagyon erős széllökésekre kell felhívni a figyelmet Románia, Bulgária területein.

Várható széllökések – 10.13, kedd
forrás: Windy