20 órás csapadékszünet után ismét esőzés jön

Szerdán az északi megyékben még záporesőt (néhol átmenetileg havasesőt!) okoz az a mediterrán ciklon, ami kedden kiadós esőzést hozott az ország nagy területére és csütörtökön már egy újabb érkezése várható.

kedd
Az október 13.ai mediterrán ciklon csapadékösszege
forrás: OMSZ

A déli részeken a felhőzet felszakadozása tapasztalható és a szerdai nap végére mindenfelé megszűnik a csapadék, viszont a dél-nyugati szél sokfelé erős, viharos marad.
A front mögött emelkedni fognak a hőmérsékletek: míg az északi csapadékos határvidékeken 8-13 fokra van kilátás, addig a front mögött pár órás napsütéssel 14-17 fokig melegszik a levegő hőmérséklete.

Csütörtökön hajnalban az északi megyék fölött kitisztul az ég, így arrafelé hűvös lehet a reggel és gyenge fagy sem kizárt.
A csapadékmentesség azonban nem tart sokáig, mert nap közben egy újabb mediterrán ciklon felhőzete húzódik az ország felé, ami az esti órákra esőzéssel érkezik meg dél-nyugatra.

csutortok
Újabb mediterrán ciklon érkezik
forrás: ZAMG

Mind a szél erősségét, mind a csapadék mennyiségét tekintve azonban elmarad a keddi értékektől: élénk változó irányú légmozgás lesz a jellemzője, maximum 10-20 milliméternyi eső hullhat és zivatarok kialakulására is adottak lesznek a feltételek.
Az esőzés először a nyugati, majd az északi részeket érintheti, pénteken pedig kelet, észak-kelet felé fog előreláthatóan húzódni.

A gomolyfelhők szombaton is Magyarország fölött lesznek, de csapadék szórványosan alakul csak ki, leginkább az ország északi, észak-keleti részein, vasárnapra pedig teljesen megszűnik.

Az élénk észak-nyugati széllel hűvösebb, szárazabb levegő áramlik be, így hétvégére a hőmérsékleti maximumok 9 és 14 fok körül alakulnak, a hajnali értékek pedig 0-8 fok közé tehetőek.

elore