Heves zivatarokat hoz a hétvégi hidegfront

clouds g3702fccb2 1920

Ismét hétvégére várható egy hidegfront, amelyet erős szél kísér majd és útját heves zivatarok jellemzik.

A hidegfront érkezése pénteken várható, amikoris észak-nyugat felől megnövekszik a felhőzet. Délután szórványosan, de egyre több helyen fejlődnek csapadékot hozó zivatarfelhők a Dunántúlon, majd estétől kiterjedt rendszerrel érkezik és délről észak felé örvénylik.
A hidegfront előterében az erős délies légáramlás forró levegőt hoz és 36-40 fokos hőséget eredményez az Alföldön, miközben nyugaton 30 fok alá hűl a levegő hőmérséklete.

2mtemp 20220817 00 063 1
08.19: Péntek délutáni maximumok

A front egy alacsony- és egy magasnyomású rendszer közé ékelődik, így a térség fölött belassul, több hullámban ígér csapadékot és csak lassan halad előre.
Pénteken az ország nyugati oldalán alakulnak zivatarok, melyek rendszerbe szerveződnek és heves kísérőjelenségek társulhatnak hozzájuk: felhőszakadás 15-25 mm csapadékkal, 2-4 cm átmérőjű jégdarabok és viharos, 90 km/órát meghaladó szélrohamok, amelyek komolyabb károkat okozhatnak.

heves zivatarok várhatóak
Heves zivatarok érkeznek – wxcharts

A szombati napon az ország középső, széles sávjába tevődik át a csapadék súlypontja és ismétlődő zivatarok várhatóak. Az erősebb gócokat jégeső, felhőszakadás kísérheti, a villámlás mellett pedig ismét elsődleges veszélyforrások lehetnek a viharossá fokozódó szélrohamok.


Ami a hőmérsékletet illeti, szombaton a keleti harmadban (a front előtt) még 30-35 fokot mutatnak a hőmérők, másutt 24-29 fok közelében maradnak a hőértékek.
Vasárnap marad a zivataros idő, a felhőzet dél-keletről haladva hoz helyenként jelentős csapadékot, de a lehűlés a keleti tájakra is megérkezik.