Európa legnagyobb folyóin is aggasztó az aszály mértéke

Screenshot 20220814 085236

Európa ismert folyói az elmúlt évtizedek legsúlyosabb éghajlati eredetű aszálya miatt zsugorodnak.


A klímakutatók szerint az elmúlt 500 év legsúlyosabb aszályát éljük meg idén és Európa-szerte fotók dokumentálják a hőhullámok és az aszály pusztító hatását a vízi utakra.

Franciaország egyike azon európai országoknak, ahol júliusban több száz halálos áldozatot követelt a rekord mértékű hőhullám.
A csapadékmentes szezon hatásai azonban az ország egyik leghosszabb folyóján is jól láthatóak. Az Atlanti óceánba torkolló Loire vízszintje például olyannyira alacsony, hogy egyes szakaszai szinte teljesen kiszáradtak.

A Rajna, mely a svájci Alpokból ered, átszeli a francia-német határ nagy részét, majd az Északi-tengerbe torkollik – Európa meghatározó folyója a kereskedelem terén.
Mostanra a hajóforgalom számára nagy problémákat vet fel a Rajna rekordalacsony vízállása és a járhatatlanná vált szakaszai.

Olaszországban a Pó vízszintje 2 méterrel alacsonyabb az átlagértéknél, néhány mellékfolyójából pedig már teljesen eltűnt a víz. A Pó Olaszország termőföldjeinek közel egyharmadát öntözi, így a mezőgazdaság is nagy veszélyben van.

Feljegyzések szerint Angliában 1935 óta nem volt olyan száraz a júliusi hónap, mint idén és az extrém szárazság miatt a Temze folyó forrása teljesen kiapadt Gloucestershire-nél.

Aggasztó a Duna vízállása is, ugyanis Európa második leghosszabb folyójának szintje Budapest közelében az elmúlt három hét alatt 1,5 métert csökkent és jelentős esőre a közeljövőben sem lehet számítani.