A hétvégi hidegfront keletet is eléri

IMG 20220728 114127

Markáns hidegfront érkezik szombaton és jelentősebb csapadékot ígér, ezesetben a Dunától keletre eső területekre!

Részletek: A csütörtöki napos, meleg idő után pénteken már több lesz a felhő az ország fölött. A front előterében az északi, nyugati valamint a dél-keleti tájakon egy-egy zápor, zivatar is kialakul a délutáni, kora esti órákban.

A hidegfront nyugat felől, szombatra virradóra érkezik meg záporokkal, zivatarokkal (RADAR), maga a ciklon pedig az ország fölött alakul ki. A légörvény észak-kelet felé húzódik majd és vasárnap hullámot vet az ország keleti felén, így az egész hétvégére kihatással lesz.

A szombati nap első felében várhatóan a Duna-Tisza közéig jut el a konvektív csapadékzóna, így keleten még napos marad az idő. Ott magasan, 31-37 fok közelében tetőznek a hőmérsékletek, a front mögötti területeken viszont 20-28 fokra hűl vissza a levegő.

Screenshot 20220728 112904
07.30: Hőmérsékleti maximumok szombat délután – OMSZ

A déli óráktól labilizálódik a légkör és az ország aszályosabb, keleti felére megérkező felhőzetből zivatarrendszer és felhőszakadás-szerű csapadék is kialakul az előrejelző modellek szerint.

keletre is megérkezik a hidegfront csapadéka
A keleti tájakra is megérkezik a csapadék

Helyenként 10-20 mm-t meghaladó mennyiség is eshet, de kisebb szemű jég is előfordulhat az erősebb zivatarok mentén. A nyugati tájakon mindeközben csökken a felhőzet, a nap is kisüt, viszont felélénkül a szél és több tájegységen erős lökések várhatóak.

A szél dinamikus jellege vasárnap is megmarad, sőt tovább fokozódik, az északi tájakon és az ország középső részén viharos lökések is előfordulnak.
Csapadék tekintetében éjszaka már csak az észak-keleti megyék fölött marad borús, csapadékos az idő.
Vasárnapra virradóra a ciklon hullámot vet és észak felől ismét az ország fölé örvénylik a ciklon felhőzete, így többfelé gomolyfelhős égboltra tekinthetünk.

overview 20220728 00 084
07.31: Vasárnap a keleti tájak fölé hullámzik vissza a ciklon felhőzete

Napközben az ország döntő részén hosszabb-rövidebb napos időszakok mutatkoznak, szórványos csapadékra csak az ország (észak-keleti) harmada készülhet a nap folyamán. Erősebb gócok a határmenti övezetben fordulhatnak elő, a nap második felében, arra kis területeken ismét felhőszakadás és újabb 10-20 mm társulhat a zivatarokhoz.
A hőmérsékletek mindenfelé 30 fok alatt maradnak a hét utolsó napján, 23-28 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek, így a forró júliusi hónap egy kisebb lehűléssel búcsúzik.