11.18-22: Gyenge hidegfront és minimális változás

Csütörtökön egy gyenge hidegfront keresztezi az országot északnyugat felől,

de az időjárás jellege lényegében még (1 hétig legalábbis) nem változik:
erősen felhős lesz a hajnali égbolt, keleten további köd- és párafoltokkal, -3, +5 fok közötti minimumokkal.
A csütörtöki nap folyamán csapadék elhanyagolható mennyiségben és csak szórványos záporok formájában alakulhat ki a keleti tájakon, majd szakadozni kezd a felhőzet és többfelé kisüt a nap. Megélénkülő észak-nyugati szél lesz a jellemző, a hőmérsékleti értékeket 4-11 fok között mutathatják a hőmérők.

Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, ugyanis az ország északi felén az észak-nyugati, a déli megyékben viszont a dél-nyugati szél dominál és nagy területen élénk lesz a légmozgás.
A megvastagodó felhőzettel további eső, zápor várható az észak-keleti tájakra, de a hegyekben hó, havas eső is hullhat a hajnali, reggeli időszakban, illetve ónos szitálás sem zárható ki. Másutt a foltokban képződő köd után rétegfelhőzet takarja a napot.
A korai hőmérsékletek keleten 0, -3 fok, nyugaton+1,+3 fok közé süllyednek, majd délutánra +4, +10 fokig emelkednek, legfeljebb a nyugati határvidékeken lehet 1-2 fokkal melegebb.

gyenge hidegfront és csapadék
11.19, péntek: felhős, borús idő, keleten csapadékkal – Meteoblue

Szombaton felhős-napos időszakok egyaránt mutatkoznak, élénk olykor erős északnyugati, nyugati szélben pár fokot enyhül a levegő, 8-13 fok közötti értékeket mérhetünk délután.

Vasárnap hajnalra ismét nagy kiterjedésű ködmezők alakulnak, amelyek a délelőtt folyamán több helyen is fennmaradhatnak. A szélirány mindeközben déliesre fordul és a zsugorodó rétegfelhőzet mellett délután több-kevesebb napsütésre van kilátás 7-12 fokos hőmérsékletek kíséretében.

Gyökeresebb átalakulás a jövő héten, a hétfői nappal körvonalazódik, ekkor egy hullámzó frontrendszer és annak hidegfrontja érheti el országunkat északnyugat felől, előbb lehűlést, majd átmeneti csapadékot is hozva magával.
Ennek részleteit a friss prognózisokban közöljük!

Borítókép: Györkő Zsombor