Felhős hétvége szórványos záporokkal

Hétvégén megnövekszik a felhőzet az ország fölött és szórványos záporok alakulnak:

Szombaton hajnalban még az anticiklon hatása érvényesül, igy a ködmezők nagy területet foglalnak majd el és minden tájegységet érintenek.
Általában -1, +2 fok közé süllyednek a minimumok, de Észak-Magyarországon ennél alacsonyabb értékek is előfordulnak. A nyugati, észak-nyugati határvidékeken élénk marad a déli szél, így arrafelé pár fokkal magasabb, +2, +5 fok közötti hőmérsékletek várhatóak.

Napközben a ködfoltok lassan zsugorodnak, keleten, dél-keleten egyre inkább a nap is előtűnik, de a legtöbb helyen fennmarad a rétegfelhőzet. A legmelegebb órákra 7-12 fok köré enyhül a levegő és mérsékelt marad a dél-keleti szél. A késő délutáni időszaktól szórványos záporok alakulnak ki az északi és dél-nyugati tájakon, melyek az éjszaka folyamán is fennmaradnak.

ho
Szombatra várható hőmérsékletek

Vasárnapra virradóra csökken a köddel borított tájak nagysága és a hajnali hőértékek is enyhébbnek bizonyulnak, leginkább -1, +7 fok között váltakoznak.
A mediterrán térségben örvénylő ciklonnak köszönhetően ismét vastagabb felhőzet lesz jelen az ország nyugati felén és a továbbiakban is előfordulhat gyenge eső, míg a keleti oldalon fátyolfelhők lesznek túlsúlyban és arra a napsütés is több órás lehet. A csúcsértékek 9-14 fok között mérhetőek.

szórványos eső és záporok
11.14, vasárnap: szórványos eső és záporok dél-nyugaton – Wxcharts


Az időnként megélénkülő keleti szelet nap végére észak-keleti váltja, de a tőlünk keletre és északra elhelyezkedő anticiklonoknak köszönhetően a lehűlést okozó légtömegek egyenlőre (egy hétre mindenképp) távol maradnak a Kárpát-medencétől.

850temp 20211112 00 087
11.15, hétfő: Tőlünk keletre hideg légtömegek vonulnak

Borítókép: Molnár Csilla