Csütörtök: viharos, 70-80 km/h szél jön

A hidegfront közeledtét egyre erősebb szél fogja jelezni szerdáról csütörtöki napra virradóra.

A kezdetben élénk dél-nyugati légmozgást előbb csak a dunántúli tájakon, majd egyre inkább kelet felé is viharos széllökések váltják. A lökések ereje nagy területen meghaladja a 60-70 km/órás sebességet, de néhol 80-90 km/órás szélerősség is előfordulhat.

Felhőzet és hőmérsékletek tekintetében a csütörtöki nap első felében fátyolfelhős égbolt és szűrt napsütés várható. A csúcsértékek általában 20-23 fok közötti tartományban tetőznek.
Délután észak-nyugat felől megjelennek a gomolyfelhők és előbb csak szórványosan az északi megyékben fordulhatnak elő záporok, majd a Dunántúlon északról dél felé egy csapadéktömb halad át péntek reggelig, helyenként 10-15 mm-t hagyva.

viharos széllel és csapadékkal érkezik a hidegfront
48 órás csapadékösszeg péntek estig – Wxcharts

Péntekre mérséklődik a szél, az élénk nyugati, észak-nyugati szelet legfeljebb az északi tájakon kísérik erősebb lökések. Felhős idő várható, borult tájak főként nyugaton és délen lesznek kisebb csapadékkal. Szórványos záporok északon is előfordulhatnak a napsütéses órák ellenére, de a front mögött a hőmérsékletek pár fokkal visszaesnek. A legmelegebb órákban 11-17 fokos maximumokat mérhetünk.

homerseklet 1
10.22, péntek: várható hőmérsékleti maximumok