Hűvösebb napok jönnek

Vasárnap még kitart a nyárias idő, majd hétfőtől fordulatot vesz az időjárás és hűvösebb napok jönnek.

Ma (augusztus 22) a sok napsütést időszakosan gomolyfelhők takarhatják, néhol egy-egy zápor, zivatar is előfordulhat a nap folyamán, majd a késő esti órákban egy hidegfront felhőzete közelíti meg az észak-nyugati tájakat.

Hétfőre virradóra a Dunántúl északi felére záporok, zivatarok érkeznek, helyenként heves kísérőjelenségek is kialakulnak és jelentősebb mennyiségű (10-20 mm) csapadék várható. Az észak-nyugati szél egyre többfelé megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik.
Napközben, az ország középső részén, gyenge felhőzettel és intenzitással vonul át a front, majd estére, éjszakára a keleti megyékhez érve (egyes modellek szerint viszont csak az ország területét elhagyva) újra erősödő tendenciát mutat.

hidegfront és hűvösebb idő jön
08.23, hétfő: az ECMWF modell csapadéktérképei – forrás: Wxcharts

A hajnali 10-19 fokos minimumok után észak-nyugaton már csak 21-25 fok közelében tetőzik a hőmérséklet, az Alföldön viszont nyárias, 30 fokot meghaladó értéket mérhetünk délután (a front érkezése előtt).

Kedden, a visszahullámzó hidegfront miatt többfelé erős, viharos lesz az időjárás. A kezdeti napsütést ismét gomolyfelhők váltják észak felől és leginkább az észak-keleti tájakon, de szórványosan a nyugati határrészeken is, záporok alakulnak és egy-egy zivatar sem kizárható. A csúcsértékek 22 és 27 fok között maradnak.

A front elvonultával marad a hűvös idő és az északias légáramlás.
A maximumok a hónap utolsó hetében várhatóan 20-25 fok körül, vagy az alatt maradnak. A hajnalok is őszbe hajlanak, párásabbá válnak, a minimumok 9-15 fok közé csökkennek.
Szerdán és csütörtökön kevés csapadékra van kilátás, csütörtök este viszont egy újabb hidegfront éri el a térséget, így ismét megnövekszik a záporra, záporesőre való hajlam és folytatódik az őszies időjárás.

RADAR

Borítókép: Kaszás Gergő