06.21-23: Keddtől a harmadfokot jelző piros szín is megjelenik a veszélyjelző térképen

Tikkasztó hőség vár ránk a hét folyamán, a hőértékek maximumai 35 és 40 fok közé tehetőek, a riasztási szint harmadfokra emelkedik.

Hétfőn, az év leghosszabb napján (június 21- nyári napforduló), a verőfényes napsütés mellett erőteljes lehet a gomolyfelhősödés. Északon, észak-keleten szórványos záporok, hevesebb zivatarok frissíthetik napközben a levegőt. A konvektív események között viharossá fokozódó szél és a jégeső is szerepelhet, valamint a zivatarok rendszerbe szerveződve erősödhetnek tovább. Az élénk, időnként megerősödő nyugati, dél-nyugati széllel viszont forró levegő árasztja el a Kárpát-medence térségét. A napsütéses déli és nyugati területeken akár 35-37 fokot is mérhetünk.

harmadfokú hőség várható
06.21: hétfő délutábi időkép – OMSZ

Kedden hajnalban a minimumok legtöbb helyen már 20 fok fölött, a napi középhőmérséklet (a reggel 7-kor, 13 és 19 órakor mért hőmérsékletösszeg harmada) pedig 27-29 fok közelében marad. Mivel az ország északi, észak-keleti megyéit érintik ismét a záporok, zivatarok, ott a hőmérsékletekre hűsítő hatást fejtenek ki, ellenben a zavartalanul napfényes déli tájakra magas, 35-38 fokos maximumok várnak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokra emeli a riasztás szintjét a hőség miatt Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megye esetében.

Szerdán ugyancsak kevés felhő állja útját a napsütésnek, így kora délutánra 33-36 fokos kánikulára számíthatunk legtöbb helyen, viszont a déli és keleti határrészeken harmadfokú riasztásra és 37, 38 fokos hőségre lehet készülni.

Screenshot 20210620 120554
06.22: szerdai veszélyjelző OMSZ-térkép

Előreláthatólag csütörtökön várható a kánikula első hullámának tetőzése és némi enyhülés péntekre mutatkozik átmenetileg!