Újabb eső: a kimaradt déli megyék kerülnek sorra

Szerdán egy mediterrán ciklon húzódik a déli területek fölé és még a csütörtöki nap folyamán is az ország fölött hullámzik majd, esőzést okozva.

A ciklon szerdán hajnalban érkezik meg a dél-nyugati határhoz és délelőtt főként a Dunántúlon okoz nagyobb mértékű esőzést, ez helyenként 10-25 mm is lehet nap végére.

eső érkezik
05.19: Mediterrán ciklon érkezik a déli tájakra – Wxcharts

Az északi tájakon csak elszórt jelleggel alakulhat ki zápor, gyenge eső, észak-keleten a nap is előtűnhet a felhők közül. A legtöbb csapadék a déli megyékben hullik. Délután a frontfelhőzet kelet, észak-kelet felé terjeszkedik, ahol délután az ég is megdörrenhet.
Élénk észak-nyugati szél fog fújni és 14-20 fok közeli értékeket mérhetünk a legmelegebb órákban. A hőmérők a csapadékos dél-nyugati tájakon mutatják a legalacsonyabb hőmérsékletet.

A szerdai mediterrán ciklon csütörtökön is az ország fölött marad. Éjjel az ország középső harmadában, a nap első felében az Alföldön és a déli országrészben várható kiadós csapadék.

Screenshot 20210518 224100
Kiadós csapadék a déli megyékben várható – OMSZ

Az északias szelet nagy területen viharos lökések kísérik, majd a ciklon folyamatos visszahúzódása és a felhőzet csökkenése tapasztalható. Az északi megyékben fátyolfelhők és szűrt napsütés is várható a déli órákban, a hőmérsékleti maximumok 15-21 fok között mérhetőek. Délután a gomolyosodó felhőzet miatt beindul a zivatartevékenység, lokálisan többfelé számíthatunk záporok, zivatarok kialakulására, majd estére megnyugszik a légkör.

Pénteken már napos időre van kilátás ugyan megnövekvő felhőzettel, de számottevő csapadék nélkül!