Zivatarok: pénteken dél-nyugaton, hétvégén bárhol az országban

Hétvégén is folytatódik a változékony idő, a többször megnövekvő felhőzetből eső, záporok, zivatarok egyaránt előfordulhatnak.

Pénteken hajnalban az északi tájakat borítja majd vastagabb felhőzet, a minimumok 9 és 12 fok között alakulnak. Itt-ott záporok, észak-nyugaton záporeső kialakulására is számítani kell.
Délelőtt a rövidebb napos időszakok mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék főként az északi területeken fordul elő.

Screenshot 20210514 071918
Pénteki időkép – Windy

Felerősödik a nyugati szél, ami az ország észak-keleti felén néhol viharossá fokozódik. A legmelegebb órákban 15, 20 fokra számíthatunk.
Késő délután a záporok mellett a dél-nyugati megyékben és a Dél-Alföldön egy-egy zivatar is kialakul.

Szombat hajnalban változóan felhős lesz az ég, szórványos záporok észak-keleten fordulnak elő. Reggel többfelé ébredhetünk napsütésre, majd ismét felhősödés indul.
Élénk, délies légáramlás lesz a jellemző, emmiatt átmenetileg magasabbra, 18 és 22 fok közé szöknek a maximumok.
Délután lokálisan, de az ország bármely tájegységén kialakulhatnak záporok, zivatarok, de kimondottan nyugaton. Az erősebb gócok kis szemű jegeket, nagy mennyiségű esőt is tartogathatnak és átmeneti szélerősödéssel járhatnak.

zivatarok országszerte

Vasárnap hajnalban fordul a szél iránya és észak-nyugat felől hidegfront érkezik. Többfelé záporok, zivatarok alakulnak, helyenként több milliméter csapadék eshet. A csapadék súlypontja napközben kelet felé helyeződik, míg a Dunántúlon felhőzet-csökkenés veszi kezdetét és több órás napsütés ígérkezik. (Ezt ismét egy csapadéktömb követi nyugatról kiadós csapadékkal, zivatarokkal)

Screenshot 20210513 222527
Május 16, vasárnap: zivatarok, jégeső – meteoeradar

Az ország keleti felére több hullámban érkezik csapadék és helyenként kiadós mennyiséget mutatnak az előrejelző modellek. Délután a labilissá váló légkörben ismét intenzív folyamatokra számíthatunk: villámlás, jégeső, viharos széllökések egyaránt kísérhetik a cellákat!

Borítókép: Walke Márti (Május 13, Tófű)