04.20-25: Enyhülés zivatarokkal, majd hidegfront és csípős hajnalok

Változatlanul nedves levegő sodródik az ország felé, így a következő napokban sem lesz eseménytelen a légköri helyzet: napsütés, enyhülés, záporok, zivatarok, majd hidegfront egyaránt várható.

Tőlünk északra több ezer kilométer hosszan, északkelet-délnyugat tengely mentén egy magas nyomású zóna helyezkedik el, mely fokozatosan megtörik és utat enged az újabb, az Atlanti- óceán felett képződő ciklonoknak és a hozzájuk kapcsolódó frontoknak a kontinens belseje felé.
Az előttünk álló héten gyökeres változásra nem számíthatunk, noha pár fokkal azért melegszik a levegő és hét közepére néhol elérjük a 20 fokot.
Lényeges változás vasárnaptól látszik, a hónap utolsó hetének a végén, amikor szubtrópusi eredetű léghullámok törhetnek előre dél, délnyugat felől Európa belseje felé.

Részletes magyarországi előrejelzés:

Keddre virradóra változóan felhős, nyugaton borult égbolt várható, a hőmérő higanyszála
1 és 8 fok közé csökken.
Napközben újra gomolyosabbá válik a felhőzet, illetve gomolyfelhők-képződnek és sokfelé alakulnak ki záporok, helyenként zivatarok. Zivatarok környezetében az élénk északias szél rövid időre megerősödhet, viharossá is fokozódhat, emellett pedig egy-egy cellát jégeső, nagyobb mennyiségű csapadékhullás kísérhet.
Enyhülés tapasztalható, a csúcsértékek 12-17 fok között szóródnak a délutáni időszakban.

Szerdán a hűvös, de már a szárazabb reggelt követően napközben újabb gomolyfelhők tornyosulnak és ezekből ismétlődő jelleggel, leginkább a Duna vonalától keletre, többfelé várhatóak záporok, zivatarok. Ezeket a zivatarokat néhol a keddi naphoz hasonló kísérőjelenségek követhetik. Kellemes hőmérsékletek mutatkoznak, nappal 15-20 fok közé kúsznak a maximumok.

Csütörtökön hidegfront éri el hazánk térségét északnyugat felől. Előterében labilizálódik a légkör, erősen megnövekszik a gomolyfelhőzet és a front hatására ismét megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye, majd ahogy stabilabbá válik a légköri rétegződés, inkább már csendes eső hullhat.

Enyhülés után hidegfront
Április 22: enyhülés után hidegfront érkezik – wxcharts


Kezdetben prefrontálisan a délnyugati szelet kísérik élénk, vagy erősebb lökések, később a hidegfrontot jelezvén északnyugatira vált a légáram és mögötte veszít erejéből. Zivatarokban egyébként viharos széllökés és jégeső, nagyobb csapadékmennyiség, felhőszakadás is előfordulhat.
A legmelegebb órákban még 15-21 fok közé melegedhet a levegő, majd a front mögött visszaesik a hőmérséklet.

175032843 236703991532421 1722936273162030866 n
A következő napok várható időjárása – Borsod Meteo

Pénteken és a hétvégén nyugodtabb, szárazabb napok köszöntenek ránk, csak kevés helyen és kis mennyiségben lehet egy-egy záporeső.
Az északnyugati szél élénk, kezdetben olykor erős lökésekkel párosulhat, majd vasárnap már délire fordul.
A hajnalok csípősek lesznek, mind szombatra, mind vasárnapra virradóan számítani kell a fagyzugos vidékeken légköri fagyra, továbbá talaj menti fagy máshol is kialakulhat. Zömében -2, +3 fok közötti értékeket mutathatnak a hőmérők a kora reggeli órákban.
Napközben a hét utolsó napjain több napsütés, de gomolyfelhő-képződés valószínű, amikből csak elvétve lehet záporeső, pénteken keleten a távozó frontális felhőzetből gyengülő, szűnő eső.
A maximumok pénteken 9-15, szombaton 11-16, vasárnap 14-20 fok között tetőznek.

forrás: Borsod Meteo