A hétvége időjárása: lehűléssel zár a február

A pénteki nap időjárását még az anticiklon befolyásolja, majd egy kisebb lehűlés érkezik hétvégére.

Pénteken még a köd és a rétegfelhőzet veszi uralma alá a Kárpát-medencét és enyhe lesz a hajnal. A felhőzet zsugorodik a délelőtt folyamán, délután leginkább az északi tájakon maradhatnak felhős területek, másutt néhány órás napsütésben bízhatunk. A maximumok +9, +18 fokig emelkednek. A mérsékelt déli légáramlást északi váltja: hidegfront érkezik.

Szombaton változóan felhős, borus lehet a hajnal, az északi tájakon a front felhőzetéből gyenge eső vonul szórványos jelleggel dél felé. A korai hőmérsékletek +4 és +6 fok környékén váltakoznak. Szombatra virradóra az északi szelet az ország középső harmadának kivételével élénk, majd erős lökések kísérik, ez a Balaton északi oldalán tapasztalható legerősebben. Délelőtt a felhőátvonulások mellett némi napsütésre is kilátás nyílik, főként a Dunántúlon és az északi tájakon. A hidegfront visszaveti pár fokkal a maximumokat: a déli órákra +8,+11 fok közé emelkedik a levegő hőmérséklete. Délután tovább csökken a felhőborítottság, csapadék nem várható.

Vasárnap, a februári hónap utolsó napján, vékony felhőtakaró telepszik az ország nagy részére és hűvös lesz a hajnal, -1 és +2 fok közé csökkennek a minimumok. Az észak-nyugati szél mérsékelt és élénk erősséggel fog fújni. Délelőtt egyre jobban megvastagszik a felhőzet keleten, míg a nyugati határrészeken a nap is sokfelé kisüt. A legmelegebb órákban +5 és +9 fok között tetőznek a hőmérsékleti értékek, ami jóval kevesebb, mint amit hétköznapokon mérni lehet.

lehűlés várható
Február 28, vasárnapi csúcsértékek – OMSZ

Délután tisztul az égbolt, a déli, dél-keleti tájakon maradhat csak felhőzet, másutt többször előtűnhet a nap. Este észak-kelet felől megközelít ugyan egy csapadékfront, de jelenlegi mutatókkal csak a határmenti térségben alakulhat ki gyenge eső, futó zápor a hétfőn hajnalban.

Hétvégére tehát megszűnik a köd és a 15-20 fok közeli hőmérsékletek, az élénk szél pedig felfrissíti a megülepedett, párás levegőt!