Nyugalomba kerül a hideg, habár nem sokáig

A hétvégi hidegfronthoz tartozó intenzív csapadékrendszer hétfőn este hagyta el a térséget és kiadós mennyiséget hagyott maga után az ország keleti felén.

Screenshot 20210125 215408
A vasárnaptól hétfő estig lehulló csapadék összege (OMSZ)

A front mögött nyugalomba kerül a hideg, így fagypont alatti éjszakák és hűvös nappalok következnek:

nyugalomba kerül a hideg
Hideg levegő áradt be a Kárpát-medencébe (Wxcharts)

Kedden változóan felhős égbolt várható, észak-keleten ködös, párás területek is előfordulnak. A minimumok hajnalra 0 és -7 fok közé csökkennek. A nap folyamán a gomolyfelhőzet ugyan megvastagszik helyenként, de a napsütésnek is esélyt ad. A déli és keleti megyékben előfordulhat gyenge hózápor, este pedig nyugat felől várható szilárd halmazállapotú csapadék. Keleten mérsékelt, nyugaton élénk lesz az észak-nyugati szél, a Dunántúl északi felén viharos lökésekre kell készülni.
Egész nap hűvös marad az idő, általában -2, +3 fok között váltakoznak a hőértékek.

Screenshot 20210125 233859
01.26, kedd – Az észak-nyugati szél továbbra is felerősödik (OMSZ)

Szerdán nyugaton borult ég és kisebb havazás valószínű, -1,-4 fok közötti hőmérsékletek mellett. Keleten derült lesz a hajnal, ami hozzájárul a hőmérsékletek további csökkenéséhez: arrafelé -4, -10 fok is várható és zúzmarás, ködös tájak alakulnak ki.
Délelőtt sok helyen kisüt a nap, majd délután gomolyfelhők sokasodnak az ország fölött, estétől pedig megvastagszik a felhőzet a Dunántúlon.
Élénk lesz az észak-nyugati szél, amit a Tiszától nyugatra erős lökések kísérnek. A hőmérsékleti maximumok -1 és +4 fok között mozognak.

időjárás 01.27, szerda
Szerdára előjelzett hőmérsékletek (OMSZ)

Csütörtökön hajnalban felhőzet húzódik be észak-nyugatról az ország fölé és kisebb havazás, hózápor fordulhat elő. A hajnali hőmérsékletek +1 és -10 fok között alakulnak, észak-keleten fagyos lesz a reggel. Napközben a felhőzet kelet felé terjeszkedik, előtte azonban a derült tájakon sokat süthet a nap. A déli órákra megélénkül a dél-nyugati szél és enyhülés veszi kezdetét. A levegő hőmérsékletét észak-keleten 0, +3 fok, dél-nyugaton +3,+6 fok között mérhetjük.

Csütörtökön este észak felől csapadékosabb idő érkezik, nyugatra eső, ónos eső formájában, a hűvösebb keleti tájakra viszont havazás várható.

Borítókép: Györkő Zsombor fotója!