A görög ábécé betűit is alkalmazni kényszerülnek az idei hurrikánok elnevezésére

Rekordértékűen kezdődött a 2020-as atlanti hurrikánszezon és a jelenlegi ütemben a trópusi viharszám meghaladhatja a rendszerek azonosítására használt 21 név listáját – ami a hurrikánok történelmében eddig csak egy alkalommal történt meg.

Egy teljes szezonban általában 12 vihar növi ki magát annyira, hogy kellő erősséggel nevet kapjon. 2020. szeptember 11.- e, pénteki nappal bezárólag, már 17 elnevezett trópusi rendszer alakult az Atlanti-medencében, ami jóval meghaladja az idei év átlagát.

Nem mellékes megjegyezni azt sem, hogy az atlanti hurrikánok csúcsszezonjának időpontja szeptember 10, amikor az óceán hőmérséklete leginkább támogatja a trópusi viharok felerősödését és hivatalosan november 30.-án ér véget.
Számokban mérve kb. 80 nap van hátra az idei szezonból, de csak 4 név maradt “gazdátlanul”: Sally, Teddy, Vicky és Wilfred.

Egyre valószínűbb tehát, hogy ebben az évben az előrejelzőknek más rendszert kell alkalmazniuk a kialakuló rendszerek további elnevezésére.
Tudni érdemes, hogy a trópusi viharok és hurrikánok nevét évekkel előre meghatározza a Meteorológiai Világszervezet (WMO).


“A ciklonok elnevezése annak érdekében kezdődött, hogy segítsen a viharok gyors azonosításában figyelmeztető előrejelzések esetén, mert a nevek sokkal könnyebben megjegyezhetők, mint a számkombinációk és szakkifejezések” – magyarázta a WMO.

A névjegyzék az angol ábécének megfelelő sorrendben, minden évszakban A-val kezdődik, azonban nem tartalmazza mind a 26 betűt. Az előrejelzők átugorják a Q, U, X, Y és Z betűket, mivel kevés név kezdődik ezekkel a betűkkel, így egy szezonra 21 betűhöz tartozó név használható fel. Nagyon ritka, hogy egy éven belül 21-nél több elnevezett vihar forduljon elő, de az ilyen alkalmakra is vannak szabályok.

“Abban az esetben, ha egy szezonban több, mint 21 névvel ellátott trópusi ciklon fordul elő az Atlanti-medencében, a további viharok a görög ábécé betűit kapják” – közölte a National Hurricane Center (Országos Hurrikánközpont). Ez azt jelenti, hogy a 22. elnevezett vihart a görög ábécé első betűjének alapján Alfának, 23. hurrikánt Bétának hívják és összesen 24 görög betű használható fel.

Amióta az 1900-as évek közepén megkezdték a trópusi viharok megnevezését, egyetlen év volt, amikor a görög ábécét is alkalmazni kellett.

A hírhedt 2005-ös atlanti hurrikánszezon rekordszámú 28 névvel jegyzett hurrikánt rögzített és Zeta volt az utolsó, amelyik december 30.-án alakult ki.
Az adott évben több vihar is történelmi hurrikánná erősödött, köztük Katrina, Rita és Wilma.