Csapadékos, szeles napok jönnek

AddText 01 14 10.28.16

Napok óta egymást követik a frontok és a gyakran csapadékos időjárás a következő héten is érvényben marad.

Az Atlanti-óceán felől érkező frontrendszerek peremén több mediterrán ciklon képződik a jövő hét folyamán, illetve észak felől pár fokkal hűvösebb levegő érinti az országot.
A hideg-meleg légtömegek határán elhelyezkedve az eső mellett egyre inkább esélyt kap a vegyes halmazállapot, ami leginkább a dunántúli területek és az északi tájegységek esetében valósulhat meg. A dél-keleti vármegyékben ugyanakkor enyhe marad az idő (a ciklonok előoldalán), így arrafelé leginkább eső várható és az évszakhoz képest magas, 10-12 fokos hőértékek is előfordulnak! Nagy hőmérsékleti kontraszt alakul tehát ki az ország északnyugati és délkeleti része között!
A változékony időjárást tetéti az élénk szél, mely a keddi naptól kezdődően nagy területen megerősödik, többször viharossá fokozódik.

A soron következő frontrendszer vasárnap délután érkezik meg határainkhoz és peremén egy mediterrán ciklon fűződik le az olasz partoknál hétfő hajnalra.

overview 20230114 00 048
01.16, hétfő: mediterrán ciklon hoz vegyes halmazállapotú csapadékot – wxcharts

A korai órákban havas eső, a hegyekben hó is előfordul a Dunántúlon, míg másutt folyékony marad az érkező csapadék halmazállapota. Helyenként jelentősebb, 10-15 mm-t meghaladó mennyiség mutatkozik.

Napközben a nyugati tájakon átmenetileg csökken a felhőzet, miközben keleten marad az eső, az Északi-középhegység körzetében pedig havas eső, egy-egy hózápor előfordulhat. A hőmérsékleti maximumok délkelet felé növekedve +2 és +10 fok között alakulnak.

accprecip 20230114 00 069
Várható csapadékmennyiség hétfő estig

Kedden hajnalban nyugat felől ismét megvastagszik a felhőzet és több helyen fog ismét eleredni az eső. A délies szelet élénk, olykor erősebb lökések kísérik. A frontfelhőzet kelet felé elvonul, mögötte itt-ott a nap is előtűnik, a levegő hőmérséklete +4, +12 fok között váltakozik.
Estére egy újabb mediterrán ciklon húzódik délnyugatról az ország fölé, amely a déli és keleti vármegyék számára jelentős mennyiségű csapadékot ígér. Ez helyenként a 20 millimétert is meghaladhatja!

Csapadékos, szeles napok jönnek
Kedden este kiadós eső várható

Szerdán reggel még borult, esős idő mutatkozik, majd dél felől felszakadozik a felhőzet. Mögötte egyre nagyobb területen erős, majd viharos délnyugati szél vonul át, ami éjszakára mérséklődik.

Csütörtökön északira fordul a szélirány és kettősfronti hatás érvényesül. Délről újabb ciklon érkezése várható erős széllel kísérve. Jelenlegi mutatók szerint a nyugati tájakon hóval keveredhet az eső az alacsony hőértékek hatására, míg a mediterrán rendszer előoldalán enyhe levegő áramlik majd a délkeleti vármegyék fölé. Ott a hőmérők higanyszála +10 fok fölé is emelkedhet, miközben az észak-dunántúli területeken 0 fok közeli hőmérsékletek mérhetőek.

Pénteken előreláthatólag újabb hulláma várható a csapadéknak, nyugaton vegyes halmazállapottal.

Radar