09.16-19: Medikán a görög partoknál

Ritka időjárási jelenség fejlődött Líbia közelében a Földközi-tengeren, egy medikán.

Elnevezését tekintve ez a “mediterrán” és a “hurrikán” szavak egybeolvadása. Ezek trópusi viharhoz hasonló ciklonok, amelyek ugyanolyan forgó mozgást végeznek. Mivel nem trópusi, hanem mediterrán égöv alatt keletkeznek, sokkal kisebb és gyengébb jellemzőik vannak, de erejük így sem lebecsülendő.

Ez az idei Sziciliától délre 2020. szeptember 15.-én fejlődött ki és Cassilda néven került nyilvántartásba. Észak-keleti iránnyal halad óránkénti 10 kilométeres sebességgel, maximális széllökései folyamatosan növekednek a Földközi-tenger 27 fokos meleg vizéből “táplálkozva”. Erőteljes gyarapodása miatt akár már csütörtöki napon hurrikán fokozatot érhet el!

Előrejelzések szerint a vihar szeptember 17-én, csütörtökön este vagy péntek reggel ér szárazföldet Görögország déli részén, amikor a hurrikánoknál használt Saffir-Simpson skálán 1-es vagy 2-es kategóriába is kerülhet erőssége terén.

A vihar pénteken erős széllel kísért heves esőzéseket okozhat, a part menti részek pedig víz alá kerülhetnek átmenetileg.