Meddig látható a Neowise üstökös?

Az esti égbolt-figyelők számára is megérkezett az a ritka lehetőség, hogy egy üstököst szabad szemmel figyeljenek meg. (ez legutóbb 1996-ban volt lehetséges)

Bő két hétig tiszta éjszakai égbolton jól kivehető a NEOWISE üstökös és annak csóvája és a hidegcsepp elvonultával jó esélyünk akad a megtekintésére, mielőtt elhagyná a belső Naprendszert.

Július első felében csak a kora reggeli égbolton volt látható, de az üstökös most már az esti égen is napok óta megjelenik és körülbelül egy-két órával napnyugta után válik jól láthatóvá. A megtekintés körülményét ronthatja a borús, ködös vagy párás levegő illetve érdemes sötét, fénymentes területet választani.

Az érdeklődők július 23-ig észlelhetik az üstököst az északnyugati égbolton a Nagy Medve (Göncölszekér) csillagkép mellett a horizonton.

Július utolsó hétvégéig a NEOWISE üstökös fokozatosan elhalványul, ahogy egyre távolabb esik a Naptól és a Földtől és visszatér a Naprendszer távolabbi pontjaiba.

Az üstökösök sokkal kevésbé kiszámíthatók, mint az időjárás, és miután a NEOWISE elhalványul, nem egyértelmű, hogy mikor lesz az esti égbolton ehhez hasonló látványosság.

A jelenlegi üstököst is csak pár hónappal ezelőtt, 2020. március 27-én fedezte fel a NASA űrteleszkópja, mivel hosszú periódusú üstökös és számítások szerint körülbelül 6.800 év múlva tér újra vissza Föld-közelbe.

Vannak viszont rövid idejűek is, amelyek rendszeresebben látogatják meg a belső Naprendszert, így könnyebben kiszámítható a megjelenési ideje. A Halley’s Comet az egyik leghíresebb rövid távú üstökös, amelyik 75 évenként jelenik meg és akik látni szeretnék, további 41 évet kell még várniuk rá, pontosabban 2061 júliusáig.