11.4-6: Esőt hoz a hétvége

accprecip 20221103 00 096

Változékonyabb, esős idő ígérkezik november első hétvégéjére, mivel az Északi-tenger fölött örvénylő ciklon és az annak peremén kialakuló mediterrán rendszer határozza meg a következő napok időjárását.

Részletek: A pénteki nap folyamán az élénk dél-keleti széllel előbb melegfronti hatás érvényesül, majd az estéhez közeledve egyre inkább az észak-nyugati szél kap erőre.
Napközben a keleti tájakon változóan felhős égbolt és szűrt napsütés várható, míg nyugat felől beborul és egyre többfelé elered az eső. Helyenként 10-20 millimétert is meghaladja nap végére a lehulló csapadék mennyisége, ez nagy valószínűséggel az észak-nyugati területeken összpontosul az előrejelző modellek szerint.
A tartósan borult dunántúli megyékben 11, 15 fok lehet a maximum hőmérséklet, míg keletebbre 16-19 fok is mérhető.

Esőt hoz a hétvége
11.04, péntek: csapadék érkezik nyugat felől – wxcharts

Szombaton enyhe marad a hajnal, a minimumok 8-13 fok között mérhetőek. A frontfelhőzet reggel a középső országrész fölé helyeződik, majd tovább terjeszkedik kelet felé, de intenzitása csökken.
Vékonyabb, szakadozott felhőzet észak-nyugaton valószínű, arrafelé rövidebb-hosszabb időre a nap is kisüt. Az észak-nyugati szél ugyanakkor megélénkül, a Dunántúlon erős, olykor viharos lökésekkel párosul. A legmelegebb órákban 10 és 18 fok között váltakoznak a hőmérsékleti maximumok.

Screenshot 20221103 234732 Opera
11.05, szombat: a frontfelhőzet kelet felé terjeszkedik – OMSZ

Vasárnap reggel még felhős, borús lesz az idő többfelé csapadékkal, majd a délelőtt folyamán csökken a felhőzet és az eső valószínűsége. Délután változóan felhős marad az égbolt és 11, 18 fok között alakulnak a maximumok. Az északias szelet erősebb lökések kísérik, majd ahogy a front távolodik, veszít erejéből.