Hosszú hétvége: távol a front

autumn 2898551 1920

Egy anticiklon miatt a frontok távol maradnak az országtól, így az októberi hónap utolsó napjai nem tartogatnak nagy változást az időjárás terén. A fölöttünk örvénylő anticiklon tartós délies légáramlást biztosít időjárásunknak, melynek köszönhetően fagymentesen folytatódik az őszidő.

anticiklon
Anticiklon terjeszkedik Közép-Európa fölött – Windy

Az előttünk álló négy napos hosszú hétvége időjárása alapjában véve alig változik, a frontmentesség egyhangúságot kölcsönöz és a hőmérsékletek is hasonló értékek között mozognak majd az elkövetkező napok során.

A gyenge légmozgás továbbra is kedvez a ködös, rétegfelhős időszakoknak és néhol a délelőtti órákra is beragad, tartósan fennmarad a pára. A rétegfelhőzettel borított területeken gyenge szitálás is előfordulhat, majd a nap előrehaladtával egyre inkább javulni fognak az időjárási viszonyok.
Délután több-kevesebb napsütés ígérkezik de egyes helyen egész nap fennmaradhat a szürkeség. A felhősebb körzetekben általában 11,15 fok között alakulnak a maximumok, míg a napos részeken magasabban, 17-21 fok körül tetőznek a hőértékek.

hosszú hétvége időjárása
Hosszú hétvége: a hőmérsékletek hasonló értékek között – OMSZ

Némi változást a jövő hét második fele hozhat, amikor az anticiklon keletebbre húzódik, nyugatról pedig ciklonok hoznak változékonyabb időt.