Részleges napfogyatkozás lesz látható

unnamed

Két hét múlva a Hold a Nap egy része előtt fog elhaladni, így a jelenség egy részleges napfogyatkozást eredményez, pontosan 2022. október 25-én, kedden délelőtt.

A csillagászati esemény most Európa nagy részéből látható lesz, de Észak-Afrika, Közel-Kelet és Nyugat-Ázsia területeiről is megtekinthető.

A napfogyatkozás időtartama körülbelül két óra hossza lesz és Magyarország esetében a déli órákban megfigyelhető speciális szemüveg vagy távcső segítségével.
Budapesthez viszonyítva 11.18-kor kezdődik a napfogyatkozás, majd fázisának maximumát 12.25-kor éri el számítások szerint, ekkor a Hold 44%-ot takar majd ki a Nap korongjából.

Részleges napfogyatkozás - 2022.10.25
2022. október 25 – részleges napfogyatkozás – Timeanddate

Felhívjuk a figyelmet, hogy szabad szemmel súlyos szemkárosodást, akár vakságot is okozhat a nap megfigyelése, de nem nyújt megfelelő védelmet a napszemüveg, a filmszalag, a fényképészeti szűrő, a polárszűrő és a kormozott üveg sem.
A Sugáregészségügyi Kutató Intézet tanácsa szerint a napfogyatkozás megfigyelésének legveszélytelenebb módja a Nap kivetített képének közvetett nézése. Ezt egy kartonlapon készített kisméretű lyukkal érhetjük el és a Nap képét ezzel vetítjük ki egy fehér papírlapra.

napfogyatkozas

Időjárás-előrejelzés, radar