10.11-14: Mediterrán ciklon vonul át a térségen, csapadékos, szeles napok jönnek

Átmenetileg szünetel a csapadék, mérséklődött a légmozgás, így egy kellemes őszi hétvége veszi kezdetét, ahol a hőmérsékletek 18-22 fok közelében maradnak a délutáni órákban.

Egy, a balti térség fölött terjeszkedő ciklon hullámzó frontjának hatására szombaton ugyan gomolyfelhők is megjelennek a fátyolfelhők mellett, viszont nap közben még kiváló időjárásnak örvendhetünk.

Szombat este észak-nyugatira forduló, élénk széllel csapadék felhőzete húzódik be a Kisalföldre és a szomszédos megyékre, ahol előfordulhat szórványos zápor, záporeső az éjszaka folyamán, de vasárnap délutánig nem okoz jelentősebb csapadékot.

850temp anom 20201009 06 036
Hidegfront érkezik – 10.10, szombat este


Ezeken a nyugati területeken és az északi megyékben a hét utolsó napján hidegfronti hatás érvényesül és felerősödik a szél, ami észak felől a hűvösebb levegőt hozza: mindössze 12-16 fokos maximumokra van kilátás. Keleten, dél-keleten ugyanakkor napos, felhős időszakok váltakoznak és mérsékelt észak-keleti szél mellett 17, 22 fok mérhető.

Az északi ciklon peremfelhőzete lenyúlik a Földközi-tengerig, ahol hétvégén hullámot vet és egy önálló mediterrán ciklon fejlődik. Ennek a ciklonnak az áramlási zónája jelenlegi mutatókkal sok csapadékot hoz a következő hét első felére Magyarországra és viharos szél várható újra.

Vasárnap az Adriai régióban heves zivatarok alakulnak nagy mennyiségű esővel és a csapadékzóna az esti órákra a dél-nyugati határvidékekre is megérkezik.

Hétfőn viharossá fokozódó észak-nyugati szél lesz a domináns és reggelig kiadós mennyiség eshet a Dunántúlon, ami kb.15-25 mm lehet helyenként.

mediterrán ciklon okoz csapadékot
A csapadék intenzitása és területi eloszlása – 10.11, vasárnapról hétfőre virradóra
forrás: Wxcharts

A front felhőzete kelet felé húzódik, intenzitása csökken átmenetileg, majd ismét “erőre kap” és megtorpan a keleti országrészben.
A hőmérséklet az előző naphoz hasonlóan megosztott lesz az ország két felén és hajnalban nyugaton kimondottan csípőssé, hűvössé válik a levegő.

Kedden erős északias szél fúj és az örvénylő mozgású mediterrán ciklon sokfelé és több hullámban okoz jelentős csapadékot, főként a Duna vonalától keletre. Arra 30, de akár 50 millimétert meghaladó eső is hullhat!

overview 20201011 12 036
Kiadós csapadék a keleti részeken – 10.13,kedd
forrás: Wxcharts


A hőmérsékletek az egész országban kiegyenlítődnek, mivel a mediterrán ciklon hátoldala hideg levegőt szállít, mindössze 8-14 fok közötti maximumok valószínűek a legmelegebb órákban!

ho 1
Hőmérsékleti maximumok – 10.13, kedd
forrás: OMSZ

Szerdán várható a leghidegebb hajnal, amikor nyugaton már kitisztul az égbolt és lesznek területek, ahol fagy közeli hőmérsékletekkel szembesülhetünk. Nyugaton az első hópelyhek megjelenésére is lehetőség van.

tmin 20201009 06 120
Hőmérsékleti minimumok – 10.14, szerda reggel
forrás: Wxcharts


Keleten, északon még esni fog az eső a nap első felében, majd ott is felszakadozik a felhőzet, másutt pár órás napsütésre is számítani lehet.
A hét további napjain a hőmérsékletek emelkedése várható, de változékony marad az időjárás.