10.07: Újra kiadós eső a láthatáron

A hétvégén átvonuló ciklon alakítja az eljövendő héten is Nyugat- és Közép-Európa időjárását. További kiadós esőt ígér több országban és újabb hullámot vetve érkezik meg Magyarországra is szerdai napra.

Addig viszont változékony napok jönnek kellemes hőmérséklettel:

Hétfőn szórványos záporok, zivatarok alakulnak, hajnalban csak a keleti és déli területeken, majd több tájegységen is számítani kell rájuk. Dél-keletre heves zivatarok is érkezhetnek az esti időszakra!
A hét első napján ismét erőre kap a szél, délután nagy területen erős lökések kísérik a déli szelet. A legmelegebb órákban 20-27 fok valószínű.

Kedden délelőtt kevés felhő lesz az égen, kisebb csapadék csak délen és keleten várható. Sok napsütésre van kilátás, fátyol-és gomolyfelhők a nap második felében képződnek, elszórtan várhatóak záporok. A kellemes őszidőhöz élénk dél-nyugati légáramlás társul, a hőmérsékleti maximumok pedig 20-24 foknál tetőznek.

Szerdán a déli szelet élénk észak-nyugati váltja és egy hidegfront érkezik, ami leginkább a Dunántúlon veti vissza a hőmérsékletet.

Beborul az ég és nyugat felől egyre több helyen ered el az eső. Az időjárási modellek a dél-nyugati területekre és a középső országrész több megyéjére kiadós csapadékot jeleznek előre. A nyugati határvidékeken akár 15-30 milliméter is hullhat helyenként, míg másutt legfeljebb 10 mm.

kiadós eső
Kiadós eső érkezik: 10.07, szerda délelőtt
Forrás: wxcharts

A hidegfront felhőzete kelet, észak-kelet felé húzódik a kora esti órákra, de már csökken az intenzitása, mögötte pedig kitisztul az ég.

120856590 657868458183110 2025459696226419924 n
A csapadékfront kelet felé húzódik – 10.07, szerda este
forrás: wxcharts


Nagy lesz a hőmérsékleti kontraszt: míg észak-nyugaton 13 fok mérhető délután, addig dél-keleten 21-23 fokig melegszik fel a levegő.

ho
Várható hőmérséklet – 10.07, szerda
forrás: OMSZ

Csütörtökön hajnalban már csak az észak-keleti részen kell csapadékra számítani, másutt derült lesz az égbolt. A kitisztuló ég miatt azonban hűvössé válik a levegő, mindössze 3 és 11 fok közötti értékeket mérhetünk.
Nyugaton tehát kimondottan fázós lesz a reggel a korán útnak indulók számára!