10.03-05: Emelkedő hőmérsékletek és viharos szél jellemzi a hétvégét

Pénteken már melegfronti hatás érvényesült és a hőmérsékletek is emelkedésbe kezdtek.

Az élénk, déliesre fordult széllel melegebb levegő érkezik a térségbe: pénteken délután már 24-27 fokos a levegő hőmérséklete, a borús észak-keleti megyékben viszont 20 fok közelében maradtak az értékek, ahol az elvonuló hidegfront még éreztette magát.

Szombaton fátyolfelhők takarják a napot, főként szűrt napsütésre lehet számítani. Enyhe lesz a hajnal 10 és 16 fok közötti minimumokkal.
Nap közben a felhőzet elvékonyodik, a nap is előtűnik, a hőfokok pedig tovább emelkednek, általában 25-29 fokos maximumokra van kilátás.
(A déli részeken akár 30 vagy pár tizeddel fölé is kúszhat a hőmérő higanyszála és ezzel akár a napi hőségrekord is megdőlhet – 30.1 fok, Mohács, 1985)

emelkedő hőmérsékletek
Várható hőmérsékletek – 10.03, szombat délután
forrás: OMSZ

A kellemes, meleg időt a megélénkülő délies szél zavarja meg, amit nyugaton erős 60-80 km/órás lökések kísérhetnek. Ez már a nyugatról érkező, Franciaországon átvonuló, Alex névre keresztelt viharciklon előszele lesz, melynek csapadékfrontja a nyugati határrészek fölé húzódva az esti órákra záporokat és heves zivatarokat tartogat.

A front szombatról vasárnapra virradóan halad át a nyugati területeken, zivatarrendszerré alakulva a Balaton és a Duna közötti függőleges térrészen 15-30 milliméternyi csapadék is hullhat és a zivatarok környezetében 70-90 km/h-t meghaladó széllökések is várhatóak!

overview 20201001 12 063


Délelőtt a középső és keleti megyék fölé helyeződik a felhőzet további záporokkal, zivatarokkal, nagy területen erős, viharos délies széllel. A front mögött viszont a nap is kisüt nyugaton, estére pedig csak a keleti határvidékek lesznek gomolyfelhőzettel borítva, ott az éjszakai órákra is marad a csapadék, de már mérséklődik a szél.

viharos szél
Viharos vasárnap – 10.04
forrás: OMSZ, ECMWF-széllökések

Hétfőn több, kedden kevesebb felhő lehet az égen. Szórványos záporok várhatóak, a keleti részeken zivatarokkal.
A hét első napján ismét erőre kap a szél, a nyugati megyékben viharos 60-80 km/órás lökéssel kell számolni és kedden is élénk lesz a légmozgás, a hőmérsékletek viszont a kellemes 20-26 fokos tartományban mozognak a front nyomán is.