Kettősfront osztja meg az ország időjárását

A hétvégén áthaladó hidegfront örvénye még Ukrajna fölött vesztegel, ennek a ciklonnak a hullámzó rendszere okozza a térségben a kettősfronthatást.

kettősfront
Kettősfront egy tőlünk keletre hullámzó ciklon miatt
forrás: Ventusky

“Míg az ország nyugati területein a változóan felhős égbolt mögül néha a nap is átsüt, addig a Duna vonalától keletre szinte egész nap borult, csapadékos és hűvös marad az idő” – így jellemezhettük a szerdai nap időjárását és a megtorpanó ciklon miatt a csütörtöki nap is fenntartja a kettősfronthatást.

Szerdán az észak-keleti megyékben gyűlt össze a legnagyobb csapadékösszeg, ez helyenként a 20-30 millimétert közelítette az áztató eső következtében.

Omsz
Csapadékösszeg szerda estig
forrás: OMSZ

Csütörtökön először a középső területeken várható kisebb eső, zápor. A hajnali hőmérsékletek általában 8 és 12 fok között mérhetőek. Kora délután – átmeneti javulás után – észak-kelet felől ismét esőfellegek érkeznek, amelyek dél-nyugat felé terjeszkedve sok helyen ígérnek újra jelentős csapadékot. A hőmérsékleti maximumok 15 és 21 fok között alakulnak és élénk észak-nyugati szél várható, ami az esti órákban dél-nyugatira vált.

A pénteki nap első fele még az előző napok időjárásához hasonlóan alakul, az ország keleti felén záporokkal, esővel. Nap közben a csapadék felhőzete viszont lassan kelet felé távolodik és délután már csak az észak-keleti határvidékeken alakul egy-egy zápor, tehát csökken a csapadékhajlam és egy rövidéletű melegfront veszi kezdetét.
Az élénk délies széllel, ami helyenként megerősödik, melegebb levegő áramlik a térségbe, így a csúcsértékek pénteken 18 és 24 fok között, szombaton pedig 22-29 fok között alakulnak. (a déli területeken lesz melegebb)


A következő front – Alex – felhőzete szombaton este érkezik csapadékkal, viharos széllel és a várható erőssége miatt névvel is ellátták. (Ennek kialakulásáról, Európára való viharos hatásáról előző cikkünkben ITT olvashat)