Csapadék több hullámban

IMG 20220924 230331

A déli áramlás pár fokkal melegebb légtömeget sodor az ország fölé, de többszöri csapadék várható az előttünk álló napokban.

Ennek oka egy Spanyolország fölött képződött ciklon, mely hétvégén a Földközi-tenger meleg vizeiből táplálkozva jelentős mennyiségű csapadékot ígér Olaszország, de Közép -Európa számos országának területére is.

Magyarország tekintetében a száraz szombati napot követően vasárnap felhős lesz a hajnali égbolt, a minimumok általában 4 és 10 fok között váltakoznak. Reggel a déli, dél-keleti tájakon még kisüthet a nap, de a nyugat felől már érkezik a ciklon csapadéka. Ez délelőtt a dél-nyugati megyéket érintheti leginkább, majd észak-kelet felé mozdulva az ország északi oldalát is. A délies légmozgás többfelé megélénkül, a maximumok 17, 23 fokig emelkednek, majd estére a csendes esőt zivatarok válthatják.

overview 20220924 00 030
Vasárnap csapadék érkezik

Hétfőn az 5-12 fokos hajnal után erősen felhős, borús égbolt várható. Az ország több pontján záporok, zivatarok alakulnak és helyenként jelentős mennyiség mutatkozik. Az élénk déli légáramlást felerősödő nyugati szél váltja, a csapadék pedig kelet felé vonul át a délelőtt folyamán. A legmelegebb órákban 17, 23 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Kedden észak-nyugat felől újabb hulláma érkezik a csapadéknak és ismét több helyen hullik 10-15 mm-t meghaladó esőmennyiség. Délután a nyugati és déli megyék fölött az ég is megdörren, zivatarok környezetében felerősödik az észak-nyugati szél.

további csapadék várható
Várható csapadék mennyisége kedd estig – wxcharts

RADAR