Érkeznek az első fagyok

leaves g7c6059287 1920

Észak-nyugat felől egy anticiklon húzódik az ország fölé, melynek hatására csökken a csapadékhajlam és a felhőzet. A derült korai órákban az északias légáramlással ugyanakkor erősen lecsökken a hőmérséklet és

az első korai fagyok megjelennek az ország határain belül.

Részletek: Csütörtök hajnalra +1, +8 fok közé hűl a levegő hőmérséklete és fátyolfelhős égbolt várható. Napközben pár órás napsütésre nyílik kilátás, de egy tőlünk keletre örvénylő ciklon hatására délután többször megnövekszik a felhőzet és a felhőátvonulásokból szórványos záporokra, a Dunától keletre egy-egy zivatarra is számítani lehet. A szél mérséklődik, a maximumok 13 és 18 fok között alakulnak a legmelegebb órákban.

Pénteken hajnalra ismét csökken a hőmérséklet, a minimumok általában +1, +6 fok között mozognak. A szélvédett völgyekben és fagyzugokban már talajmenti fagyok is előfordulnak és párás, ködös idő várható.

érkeznek az első fagyok
09.23, péntekre várható minimumok – Ventusky


A nap első felében több órás napsütés várható a nap első felében, vastagabb felhőtakaró az észak-keleti tájakat borítja, arrafelé további záporok mutatkoznak. Változó irányú mérsékelt szél fúj majd, a legmelegebb órákra 14, 18 fok között mérhetőek a maximumok.

Szombaton még hűvös, néhol fagyos lehet a hajnal, majd a távozó anticiklon és egy nyugat felől érkező ciklon közös áramlási rendszerében déliesre fordul a légáramlás. Ezzel együtt melegebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét és a nyugati tájakon 20 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, de másutt is 16, 18 fokra számíthatunk.