Jóval hűvösebb idő érkezik, beköszönt a valódi ősz!

hetvege

A meleg légtömegek után tartós északi áramlás alakul ki a térség fölött, amely jóval hűvösebb őszi levegővel tölti majd ki a Kárpát-medence területét.

A markáns hidegfront péntekre érkezik meg észak-nyugatira forduló erős széllel, csapadékkal, viszont előoldalán már a csütörtöki nap folyamán több helyen alakulnak záporok, délebbre zivatarok a szakadozott felhőzetből.
Délelőtt északon, észak-keleten, majd a nap második felében délen és a Dunántúl dél-nyugati részein az erősebb cellák jelentősebb esővel, rendszerbe szerveződve felhőszakadással társulnak és a lehulló csapadék mennyisége nap végére a 20-25 millimétert is meghaladhatja helyenként.


A dél-nyugati légáramlást nagy területen erős, zivatarok környezetében viharos széllökések kísérik, a hőmérsékleti maximumok – a szerdai naphoz hasonlóan – széles skálán mozognak. Az északi területeken általában 18-24 fok valószínű, a déli megyékben viszont 25-28 fokig emelkednek az értékek a hidegfront előterében.

accprecip 20220914 06 042
Várható csapadékhozam csütörtök estig – Wxcharts

Pénteken a hidegfronthoz köthető rendszer peremén egy mediterrán ciklon mélyül ki a Földközi-tenger térségében, melynek csapadéka nyugat felől közelít. Így reggel itt-ott kisüt még a nap, bár maradnak felhősebb területek is szórványos záporokkal, jelentősebb csapadékra azonban az ország nyugati felén számíthatunk.
Az észak-nyugatira forduló széllel hűvösebb levegő árad be az országba és lezárja a 2022-es nyári szezont. Pénteken 25 fokig melegszik fel a déli végek levegőjének hőmérséklete, szombaton viszont mindenfelé 20 fok alatt maradnak a csúcsértékek!

Csapadék tekintetében hétvégén a még bizonytalan útvonalú mediterrán ciklon várhatóan dél felől kerüli meg az országot, középpontjával Románia, majd Ukrajna fölött haladva tovább. Ennek függvényében szombaton leginkább a déli területek lesznek érintve többszöri csapadékkal, tartósabb esőzéssel, majd vasárnap a déli és keleti megyék, majd a ciklon mögött szórványos záporokra, zivatarokra lehet számítani.