Három napos hőségriadó, de ha hétvége, akkor hidegfront

Brown Natural Simple Beautiful Beach Babes Holiday Summer Travel Me Time Photo Collage Facebook Post 1

A hét második felére kánikula épül ki, de ha hétvége, akkor hidegfront érkezik, ami némileg mérsékelni fogja a hőértékeket, területi átlagban viszont nem hoz majd számottevő csapadékot.

Részletek:
Mind csütörtökön, mind pénteken anticiklon határozza meg Magyarország időjárási jellegét. Túlnyomóan napos időben bízhatunk, csapadék sehol sem várható és mérsékelt, változó irányú légmozgás lesz a jellemző.
Hajnalonként 15-21 fok közé csökkennek a minimumok, majd a legmelegebb órákban már kánikulai értékeket mérhetünk és szinte mindenhol 30-36 fok közé emelkedik a levegő hőmérséklete.

ha hétvége, akkor hidegfront
HŐtérkép: péntek, szombat – wxcharts

A szombati nap első felében még marad a felhőtlen napos idő és tetőzik a hőség, de nyugat felől már megnövekszik a felhőzet és változékonyabbra fordul az időjárás. Ezt a Skandináv térség fölött örvénylő ciklon peremfelhőzete okozza, ami hétvégére eléri térségünket is. Hatására megélénkül az északi szél és egyre többfelé tapasztalhatunk erősebb lökéséket, valamint a hidegfront szakadozott felhőzetéből elszórt záporok, zivatarok alakulnak, amelyek nem hordoznak jelentősebb mennyiségű csapadékot, legfeljebb helyi jelleggel.

overview 20220803 00 084
08.06, szombat: hidegfront elszórt csapadékkal


A front következtében észak-nyugatról dél-kelet felé haladva csökkenni fognak viszont a hőmérsékletek, így Sopron térsége elsőként lélegezhet majd fel. Az Alföldön ugyanakkor kitart még a 35-38 fokos hőség és csak a hét utolsó napján, vasárnap hűl vissza pár fokkal a levegő hőmérséklete, de még így is 27-33 fok közelében maradnak a maximumok (délen, dél-keleten a 30 fok fölötti értékekkel)
A hidegfront felhőzetéből várhatóan vasárnap is előfordul záporos, zivataros csapadék, dél-nyugaton lokálisan 10 mm-t meghaladó mennyiségben is, illetve a déli, dél-keleti tájakon a jövő hét első felében.