07.30: Másodfokú figyelmeztetés zivatarra, felhőszakadásra

Screenshot 20220729 220220

A szombati napra másodfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok miatt és a Dunától keletre eső részeken felhőszakadás is várható.

A vártnak megfelelően az ország nyugati megyéihez már megérkezett a hidegfront, valamint az északi oldalon, Nógrád megye és az Északi-középhegység térségében haladnak intenzív zivatarok észak felé. (radar)
A délelőtt folyamán főként a Dunántúlon eshet egyre többfelé, majd a déli óráktól a Duna-Tisza köze és a Tiszántúl következik. A keleti oldalon már kedvezőek lesznek a feltételek heves zivatarokra, felhőszakadásra és a cellák rendszerbe szerveződve tovább erősödhetnek.

zivatarra, felhőszakadásra másodfokú a figyelmeztetés
A zivatarok rendszerbe szerveződése várható

Az elsődleges veszélyforrást az erősebb gócok viharos, akár 60-90 km/órás kifutószele jellemezheti és helyenként 1-2 cm átmérőjű jég is társulhat a zivatarokhoz.
A Dunától keletre több helyen esély nyílik 10-15 mm-t meghaladó csapadékra, de helyenként a 30-40 millimétert is meghaladhatja a rövid időn belül lehulló csapadékösszeg.

accprecip 20220729 12 057
Várható csapadékösszeg vasárnap estig

Az OMSZ másodfokú figyelmeztetést adott ki megyék szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg térségére.