01.17: Hóvihar és zivatarlánc Lengyelországban

unnamed 1

Január 17-én, hétfőn egy nagy kiterjedésű észak-európai viharciklon haladt át Európa több országában, a legerősebb széllökéseket ezidáig Lengyelországból jelentették.

Hétfőn délelőtt egy ún. squall line alakult ki és haladt át Lengyelországon, ami sok esetben nagyon erős, 100 km/órán túli szelet eredményez.
A Lengyel Meteorológiai Intézet (IMGW) szakemberei első és másodfokú figyelmeztetést adtak ki hóviharra és erős szélre.
Az ország északi területein a szél sebessége elérte a 118 kilométer/órát, a hegy vidékeken pedig 160 km/h szélsebességet is jegyeztek. A tűzoltókat több, mint ezer esetben riasztották. A szakemberek főként letört ágakat és kidőlt fákat távolítottak el az utakról, járdákról, valamint megrongált háztetők romjait takarították el.

A viharzóna ma nagy sebességgel haladt át Lengyelországon északról dél felé és sűrű havazást okozott a déli tájakon.

Zivatarlánc és erős szél Lengyelországban

A hóvihar nagyon ritka jelenség Lengyelországban, ennek ellenére idén ez már a második ilyen vihar. Korábban pénteken vonult át egy zivatarokkal tűzdelt front, habár nem ugyanolyan intenzitással. Akkor kevesebb volt a villámlás, valamint a jégeső és nem érte el Varsót – mondta az IMGW szóvivője.

A zivatarlánc Magyarország északi területeit 16 óra körül érte el, többfelé villámokkal kísért hózivatart okozott és viharos szél kísérte. A szeles időjárás miatt néhol átmeneti áramkimaradásokat jelentettek.

Megjegyzendő még, hogy a front áthaladtával több, mint 25000 villámot jegyeztek fel Európa fölött!