Vegyes halmazállapottal zár a november

A novemberi hónap utolsó napjain egy nagy kiterjedésű ciklonrendszer bontakozik ki Európa felett, melynek peremén több ciklonális hullám alakul ki a mediterrán partoknál.

Ezek a frontok haladnak majd át térségünkön az elkövetkező napokban, több hullámban hozva csapadékot, mely időközben és foltokban vegyes halmazállapotra vált.

Az első frontzóna pénteken hajnalban érkezik dél-nyugat felől. A hajnali órákban akár ónos szitálás is előfordulhat a nyugati határvidékeken, majd a délelőtti időszakban észak, észak-kelet felé húzódva, egyre többfelé eső várható. A dunántúli területeken összességében 10-15 mm eshet, míg a keleti tájakon továbbra is maximum 2-5 mm gyűlhet össze a modellek alapján.

Halmazállapot-váltás a déli óráktól következhet be a ciklon hátoldalán, amikor a csapadék északon egyre inkább hegyvidéki havazásba fordul. Síkvidéken az ország észak-nyugati tájai számíthatnak havas esőre, tapadó hóra, az Alpokalja térségében viszont gyenge lepel is kialakulhat.
Az est folyamán már csak az északi tájakon eshet, majd távolodik az első mediterrán ciklon.

overview 20211125 00 036
11.26, péntek: vegyes halmazállapotra vált a csapadék – Wxcharts

Szombaton hajnalban a déli tájak fölött lesz borult az ég, az eső mellett havas eső, sőt néhol ónos szitálás is előfordulhat. A légáramlás dél-keletire vált, így dél felől egyre inkább kitisztul az ég és napközben több-kevesebb napsütés is kialakul. A szórványos csapadék esélye azonban továbbra is fennáll és az esti időszakban is több tájegységen fog esni.

overview 20211126 00 045
11.27: Szombat szórványos csapadék várható

Vasárnap egy újabb ciklon hoz csapadékot nyugatról kelet felé áthaladva, ami a délies szél hatására eső formában hullik majd.

overview 20211125 00 081
11.28: Vasárnap újabb ciklon vonul át

Délután a ciklon hátoldalára kerülve fordul a szél iránya és az esti órákban már egy hőmérséklet-csökkenéssel kísért vegyes csapadékzóna érheti el a nyugati határt. Ekkor nagyobb területen várható havazás vagy havas-, de akár ónos eső is a hőmérsékletek csökkenésével, a magasabb szinteken pedig meg is maradhat a hó.

overview 20211125 00 093
11.28: Vasárnap este többfelé várható havazás

Hétfőtől tőlünk északra képződnek ciklonok, melyek szélerősödéssel, hőmérséklet-csökkenéssel érkeznek és ha hétfőn nem is, de kedden este havazásra kerülhet sor, ennek területi eloszlása azonban még nagyon bizonytalan.

Időjárás-előrejelzés 2 napra

Borítókép: Skóciába megérkezett a hó (11.25, Extreme Weather)