Elindult a NASA űrszondája, hogy egy aszteroidával ütközzön

A NASA (2021) november 23-án, kedden, útnak indította első bolygóvédelmi küldetését.

A DART (Double Asteroid Redirection Test, azaz Kettős Aszteroida-Eltérítő Teszt) nevű küldetés célja egy adott aszteroida pályájának megváltoztatása.

Ez az első olyan alkalom, amikor “kinetikus becsapódási technikát” alkalmaznak és a teszt során arra derülne fény, mennyiben tudják befolyásolni egy esetleges Föld-közeli aszteroida útvonalát, hogy elkerüljük a vele való ütközést.

A jelenlegi célpont a Földtől mintegy 10 millió kilométerre lévő Dimorphos nevű “hold”, ami egy sokkal nagyobb Didymos nevű aszteroida körül kering, az ütközésre pedig 2022 szeptemberében kerülne sor. A teszt sikerességéről az űrszondához csatolt LICIACube kisműhold tájékoztat majd, ami a becsapódás előtt leválik, hogy képeket készítsen a NASA számára.

Animáció a DART küldetéséről

Ennek az aszteroidarendszernek “semmilyen esélye nincs arra, hogy becsapódjon a Földre még akkor sem, ha a teszt nem pontosan úgy megy, ahogy tervezték)” – mondta Amy Mainzer csillagász, aki az aszteroidák és üstökösök populációinak jellemzésére szakosodott – “fennáll azonban a lehetőség, hogy egy napon felfedezésre kerül egy olyan űrkőzet, ami komoly veszélyt jelentene a Földre és lakóira.”
Ebben az esetben a NASA tehát kiküldhet egy DART-hoz hasonló űrszondát, ami a becsapódása által más irányba kényszerítené az aszteroidát.