Szerdán fagy, péntektől mediterrán csapadék

Szerdára virradóra nagy területen derült marad az ég és a mérséklődő légmozgás hatására gyors hőmérséklet-csökkenés és fagy tapasztalható.

A legtöbb helyen -1 és -5 fok közötti értékeket mutatnak majd a hőmérők, de az északi fagyzugokban, valamint a Duna–Tisza közi homokhátságokon akár -7,-9 fokig is süllyedhet a hőmérő higanyszála.
Napközben túlnyomóan napos idő várható, mindössze 5 és 8 fok közötti maximumokkal, majd estétől ismét ködössé, párássá válik a levegő.

szerda
11.24:Szerda hajnalra várható hőértékek – OMSZ

Csütörtökön a szétoszló ködmezők és a helyenként tartósan megmaradó rétegfelhőzet mellett több-kevesebb napsütésre lehet számítani. A nap második felében ugyanakkor nyugat felől megvastagszik a felhőzet és az esti időszakban szórványos csapadék ígérkezik.

csutortok
11.25: csütörtök este szórványos csapadék ígérkezik, de már látható lesz a radaron a közeledő mediterrán ciklon – Meteoeradar

Pénteken a mediterrán térségből érkezik fölénk egy ciklon, ami csapadékkal vonul át az országon. Előoldalán élénk, megerősödő szélre számíthatunk a déli és keleti tájakon, míg hátoldalán, az észak-nyugat felől érkező légáramlattal halmazállapotváltás is bekövetkezhet a dunántúli területeken. Mindez függ természetesen a ciklon pozíciójától is, de a két nagy modell viszonylagos egyetértéssel mutatja a havas eső vagy akár a havazás lehetőségét az észak-nyugati megyék esetében.
A hőmérsékleti maximumok +2 és +9 fok között váltakoznak, kelet felé emelkedve.
Ami pedig a csapadék eloszlását illeti, nyugatra várható jelentősebb mennyiség. Ez jelenlegi számítások alapján 10-15 milliméter lehet, ezzel szemben az ország keleti felén az érték 1 és 5 mm között maradhat.

Pontosabb részletek a friss prognózisban olvashatóak majd!
Borítókép: Muha Zoltán