Frontmentes, ködös időszak indul

Egy magasnyomású anticiklon képződött Közép-Európa fölött, mely a következő napokra tőlünk keletre telepszik meg.

A keddi nappal egy frontmentes időszak veszi kezdetét, növekvő ködhajlammal.

A magasabb légrétegekben melegedés veszi ugyan kezdetét, de ez megfelelő keveredés hiányában csak a ködös területek előfordulását növeli. Erőteljesebb légmozgás csak jövő hét hétfőn várható, amikor erős észak-keleti szél és hidegfront vonul át az országon, addig viszont jelentős időjárási eseményre nem számíthatunk:

Részletek:
Kedden és szerdán főként észak-keleten fordulhat elő köd és párásság, mely helyenként tartósabbnak bizonyul.
Visszatérnek a hajnali fagyok, a kedden tapasztalt -4,+7 fok után szerdán -4, +3 fok közé hűl a levegő hőmérséklete. A fagyosabb értékek mindvégig keleten mutatkoznak, azon belül is az Északi-középhegység környezetében.
A köd megszűnése után napos időben bízhatunk, amit kedden leginkább észak-keleten, szerdán dél-nyugaton zavarhatnak gomoly- és fátyolfelhők. A maximumok 9 és 13 fok között maradnak.

frontmentes idő
11.10, szerda: Felhősebb tájak dél-nyugaton mutatkoznak – Wxcharts

A hőmérsékletek az azt követő napokra is állandósulni látszanak.
Hajnalonként általában -5, +4 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, míg délután 6-13 fokig emelkedik, így elkél a réteges öltözék.
Napközben az ország középső valamint nyugati részén időszakosan felélénkül a szél és csütörtökig észak-keleti marad a légáramlás.
A hét második felétől dél-nyugaton is megjelennek a ködfoltok és a gyenge légmozgás miatt napról-napra nagyobb területet foglalnak majd el a köddel borított tájak. Az északi tájakon több helyen képződik alacsonyszintű rétegfelhőzet, mely visszaveti a napsugarakat és nem engedi a levegőt kellően felmelegedni.

tmax 20211109 00 060
11.11: Várható hőmérsékleti maximumok