Történelmi ciklogenezis és viharkárok az USA-ban

Hétvégén egy intenzív Csendes-óceáni ciklon nyomásértéke 12 óra leforgása alatt rekordalacsony 942,5 millibaros nyomást ért el, így a valaha volt legerősebb vihar lett a Csendes-óceán északnyugati részén.

A meteorológusok figyelmét felkeltő ciklogenesis 12 méteres hullámokkal közelített az Egyesült Államok partjaihoz, majd nagy erőkkel csapott le Kanada nyugati részére. A szárazföld fölött lassú előrehaladást mutatott, ami elősegítette a csapadék nagy mennyiségű felhalmozódását. Egy hosszú, száraz periódus után Vancouver-szigetén és a North Shore-hegységben 100-150 mm, míg Brit Kolumbia számos részén 50-75 mm közötti csapadékmennyiséget rögzítettek. A rengeteg esőt helyi áradások, földcsuszamlások követték, mindamellett a viharos szél is számos gondot okozott.

Habár a rendszer hétfőre gyengült, a szélre vonatkozó figyelmeztetések érvényben maradtak (a 90-100 km/órás széllökések továbbra is számos területen előfordultak), figyelmeztetve a környék lakóit fakidőlések és áramkimaradások veszélyére.
A PowerOutage.us szerint vasárnap három nyugati államban mintegy 400.000 háztartás maradt áram nélkül és ez a szám hétfő reggelre tovább növekedett.

A heves esőzés és viharos időjárás a hét első felében tovább folytatódik, ugyanis a történelmi vihar nyomán ma újabb rendszer érkezik a térségbe.

Borítókép: Scott Duncan