Hűvös, fázós hétvége jön

Hétvégén egy légörvény tartja alacsonyan a levegő hőmérsékletét, hűvös nappalok, fázós hajnalok következnek.

Pénteken reggel az északi tájakon már megkezdődik a felhőzet felszakadozása, egyre inkább kitisztul az égbolt és előtűnik a nap. A déli, délnyugati területeken ezzel szemben marad a borongós, szórványosan csapadékos időjárás. Élénk lesz az északkeleti szél, a csúcsértékek 13, 17 fok között alakulnak.

Screenshot 20211007 221603
Pénteki időkép – Meteoeradar

Szombaton észak felől tovább csökken a felhőzet. Hajnalban a derült égbolt és egy kelet felől érkező hidegörvény hatására erős lehűlésre számítsunk, az észak-keleti megyékben -2 és +2 fok közé esnek a minimumok, másutt +3,+8 fok közötti értékekkel találkozhatunk.

Screenshot 20211008 054016
10.09, szombat : hajnali minimumok – OMSZ

Napközben sok napsütésben bízhatunk, egyedül a déli határvidékeken lesz több a felhő, ott egy-egy zápor is kialakulhat.
A legmelegebb órákban 10, 15 fokos csúcsértékeket mérhetünk.
Késő délutántól dél, dél-kelet felől ismét megnövekszik a felhőzet.

Vasárnapra virradóra visszahullámzik a mediterrán ciklon, így ismét egyre többfelé kell csapadékra készülni. A hajnali hőmérsékletek 0,+8 fok között váltakoznak, a hűvösebb értékeket a derűs északi, észak-keleti megyékben mutathatják a hőmérők. Ugyanezen területek napközben több-kevesebb napsütésben bízhatnak, másutt felhős, borús idő lesz a jellemző záporokkal, záporesővel. Az élénk észak-keleti szél mellett 9 és 14 fok közötti maximumokat mérhetünk.

Nem lesz tehát meleg hétvégén, mindenképpen réteges öltözet javasolt!