A Dunántúl kiadós esőzésre készülhet

A szerdái nap folyamán még csak ízelítőt kapunk a csapadékból, a kiadós esőzés az esti óráktól várható!

A mediterrán ciklon kiterjedt csapadéktömbje dél-nyugat felől érkezik az ország fölé szerda este és a dunántúli területeken jelentős esőmennyiség gyűlik össze a csütörtöki nap végére.


Az Országos Meteorológiai Szolgálat 6 nyugati ( Baranya, Győr-Moson-Sopron, Somogy,Tolna, Vas és Veszprém) megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki, ahol 24 óra alatt 20 mm-t meghaladó csapadék hullhat, Zala megye esetében pedig másodfokú figyelmeztetés érvényes, ugyanis ott a 30-40 mm-t is túllépheti a csapadékösszeg az előrejelző modellek szerint.

OMSZ
Térképes figyelmeztető előrejelzés – OMSZ

A Tisza vonalától nyugatra sokfelé számíthatunk tehát esőre az éjszaka folyamán, illetve a csütörtöki nap első felében, majd a csapadékhullás mindinkább a Dunántúlra és annak nyugati részére korlátozódik. Az élénk észak-keleti szelet a kevésbé csapadékos területeken erős lökések kísérik, a keleti országrészben a felhőzet fokozatosan vékonyodik, szakadozottá válik.
A 8-12 fokos hajnalt követően 13 és 20 fok közötti csúcshőmérsékletekre számíthatunk, a magasabb értékek ez esetben is keleten, dél-keleten mérhetőek.

kiadós esőzés
10.06-07: – 48 órás csapadékösszeg

Pénteken az ország északi felén már kisüthet a nap, a déli tájak fölött viszont tovább gyűrűzik a ciklon felhőzete és gyengébb intenzitású, ismétlődő esőre van kilátás.