09.19-20: Dél-nyugatra csapadék érkezik

Egy mediterrán ciklon hatására vasárnap-hétfőn csapadék érkezik a dél-nyugati területekre.

Részletes előrejelzés:

Szeptember 19: vasárnap délelőtt gyengén felhős égbolt várható, az északkeleti tájakon azonban előfordulhat egy-egy zápor.
Pár órás napsütés után észak-nyugat felől megjelennek a gomolyfelhők és az ország fölött egyre inkább megnövekszik a felhőzet, egy tőlünk észak-keletre örvénylő ciklon hátsó, hidegfronti szakasza miatt. A nyugati, északnyugati szelet több helyen élénk légmozgás kíséri.
A csúcsértékek 19 és 24 fok között mozoghatnak általában, de észak-keleten néhány fokkal már hűvösebb marad a levegő hőmérséklete, ott 16-19 fok mérhető. Mindeközben a dél-nyugati megyék fölé egy mediterrán ciklon felhőzete húzódik és az esti óráktól egyre több helyen elered az eső.

Szeptember 20: Hétfőn hajnalban intenzív csapadékhullás veszi kezdetét az ország déli, dél-nyugati tájain, a határmenti területeken akár 10-20 mm eső is összegyűlhet. Másutt változóan felhős égbolttal indul a reggel, napsütés csak kisebb körzetekben fordulhat elő.

csapadékot hoz egy mediterrán ciklon
09.20: Mediterrán ciklon hoz csapadékot dél-nyugatra – Wxcharts

A kevésbé felhős észak-keleten 5-10 fok köré csökken a hőmérséklet, ezzel szemben a csapadékos déli tájakon 10-13 fok között maradnak a minimumok.
Élénk északkeleti szél lesz a jellemző, csupán a középső országrészben marad mérsékelt a légmozgás. A maximumok 14 és 20 fok között alakulnak.
A mediterrán ciklon felhőzete napközben a déli határvidékek közelében marad és intenzitása fokozatosan csökken, ahogy délután dél-kelet felé elhagyja az ország területét.

Borítókép: Englert Gábor