Hétfőn újabb 5 fokkal csökken a hőmérséklet

Pénteken hűvösebb légtömegek váltották a 30 fokos maximumokat és hétfőn egy újabb hideghullám miatt csökken tovább a levegő hőmérséklete.

Hétvégén 19-24 fok közelében maradnak a csúcsértékek:
A szombati nap első felében kiderül az ég az ország fölött, felhősebb területek észak-keleten maradnak.
Hajnalra ködfoltok jelenhetnek meg, napközben pedig pár órás napsütésben bízhatunk. Az északi, északkeleti területeken előfordulhat egy-egy futó zápor, másutt változóan felhős égbolt lesz a jellemző. Az élénk északnyugati szelet délután erősebb lökések kísérik az ország középső sávjában.

Vasárnap délelőtt az észak-keleti megyék kivételével több órás napsütés ígérkezik, az említett területet viszont felhők borítják és kisebb eső, záporok várhatóak.
Napközben fokozatosan megnövekszik a felhőzet, ahogy egy mediterrán ciklon közelíti meg a Kárpát-medencét, naposabb tájak a Duna-Tisza közén maradnak. Az esti órákban a dél-nyugati határvidékeken előfordulhat némi csapadék. (Hétfőre az ECMWF jelentősebb csapadékot vár dél-nyugatra, míg a GFS elenyésző mennyiséget – ezt a továbbiakban pontosítjuk)

tovább csökken a hőmérséklet
09.20: Egy ciklon hidegfronti szakasza érint – Wxcharts

A jövő hét első felében egy tőlünk észak-keletre örvénylő ciklon hidegfronti szakasza határozza meg a hőmérsékletek további alakulását.
Változóan felhős égbolt lesz a jellemző, a rövid napos időszakokat gomolyfelhők zavarhatják.
Hűvös őszi napok jönnek, a maximumok mindinkább 15-20 fokos tartományba esnek és a hajnalok is egyre csípősebbé válnak.
Jelenlegi mutatókkal hét közepére a derült, szélvédett, fagyzugos északi völgyekben ismét megjelenhetnek a fagypont-közeli minimumok.

Borítókép: Palla Lénárt