08.07-08: Hétvégén strandidő majd megosztott hőmérsékletek

A csütörtöki esőzésekért felelős légörvény elhalad észak felé, mögötte pedig egy magas nyomású zóna húzódik irányunkba. A Brit-szigetek közelében örvénylő ciklon előoldalán szubtrópusi levegő érkezik, melynek hatására hétvégére visszatér a strandidő.

850temp 20210805 12 054
Hétvégére visszatér a strandidő – Wxcharts

A kontinens északi és nyugati felén hűvösebb az idő, gyakori esőzésekről érkeznek jelentések, míg Dél-, Délkelet-Európában hőség, forróság uralkodik, mely csak lassan enyhül és várhatóan Görögországban is csak átmenetileg mérséklődik a forróság.
Idehaza a hétvége felmelegedéséért felelős ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontálzóna (ami nagyon meleg afrikai és a hűvösebb óceáni léghullámokat egymástól elválasztja), már vasárnap megközelíti térségünket északnyugat felől, ezért nem lesz teljesen zavartalan a hétvégére kialakuló hőségperiódus.
Jövő hét elején főként a hidegfronti szakasz hullámzik majd a medence térségében, ezért megosztottabb lesz a jelleg, északnyugaton végig mérsékeltebb, míg délkeleten tartósan melegebb valószínű és várhatóan a mérséklődés ellenére is kitart majd a kánikula az ország délkeleti felén.

Részletes előrejelzés:
Péntekre virradóra megnyugszik a légkör, csökken a csapadékhajlam és kellemes, zömében napos-gomolyfelhős, száraz időre van kilátás. Északkeleten és nyugaton, délnyugaton azonban még előfordulhat napközben egy-egy zápor, esetleg zivatargóc. Az északnyugati légáram élénknek ígérkezik, a csúcsértékek 24 és 30 fok között szóródnak.

Hétvégén, azon belül szombaton gyorsan melegszik a levegő, több órás vagy zavartalan napsütés ígérkezik. Ezen a napon kisebb záporokat leszámítva, kicsi a csapadék esélye. A délnyugati szél megélénkül, a Dunántúl északnyugati felén időnként megerősödik. A legmelegebb órákban 30-34 fok közé szökik a hőmérő higanyszála.

Vasárnap az Alföldön tovább fokozódik a hőség, ott sok napsütés, kevés fátyol és nappali gomoly jelenhet meg az égen, míg északnyugaton a közeledő hidegfront hatására már több felhőre, délutántól növekvő zápor, zivatarhajlamra célszerű készülni. Ezek területi kiterjedése még nem ígérkezik nagynak, inkább csak északnyugaton, továbbá az Északi-középhegység területén alakulhatnak ki.
A délnyugati szél élénk, néhol erős lökésekkel is párosulhat, miközben a Dunántúlon északnyugatira vált az iránya. Az esetleges zivatarokban délután, este jégeső, viharos széllökés is előfordulhat az északnyugati megyékben.

hétvégén strandidő
08.08, vasárnap: Hétvégén strandidő, de érkezik egy újabb hidegfront – Wxcharts


A hőmérsékleti-maximumok kontrasztos képet mutathatnak, hiszen északnyugaton a 30 fokot várhatóan nem éri el a határnál, míg délkeleten és az ország túlnyomó részén 32-37 fok között tetőznek.
Az éjszakai lehűlés hétvégén mérséklődik, újra több helyen fordulhat elő 20 fok közeli minimum, ezért vasárnapra a napi középhőmérsékletek az országban nagy területen elérik vagy meghaladják a 25, az Alföld délkeleti megyéiben a 27 fokot.

Jövő hét elején a változó nedvességtartalmú levegőben időnként előfordulhatnak záporok, esetenként hevesebb zivatarok, eltérő területi kiterjedéssel és eloszlással.
Az Alföldön megmarad a 30 fok feletti, de azért várhatóan némileg mérséklődő kánikula, míg az ország többi részén nyárias, kellemesebb meleg lehet a meghatározó, 25-28 fok közötti csúcsértékekkel.
Kellemes hétvégét kívánunk!

Borítókép: Györkő Zsombor
Előrejelzés: Pap Áron