Az extrém hőséget heves zivatarok váltják

A csütörtöki nap folyamán Magyarországtól délre, dél-keletre veszélyes időjárási viszonyok alakulnak ki. A napok óta tartó extrém hőhullám után a Balkán régió heves események középpontjává válik.

A Magyarország területén is átvonuló légörvény jelen esetben Európa dél-keleti tájaira ígér veszélyes időjárási eseményeket. Két régió lehet leginkább érintett:
délelőtt Horvátország, Bosznia, Szerbia, Koszovó, Montenegró, Albánia és Macedónia térsége, majd a késő délutáni, esti órákban széles területen Románia, Ukrajna, Bulgária és Moldova tájegységei, ahol a zivatarcellák robbanás-szerű fejlődését a magas szélnyírás és a rendkívül instabil légtömegek egyaránt támogatják.

A hosszú élettartamú, konvektív cellák kiadós esőzést, villámárvizeket (50-100mm), akár nagy méretű jeget (6+ cm) és viharos, károkat okozó kifutószelet (120+ km/h) eredményezhetnek.
A magas szélnyírás erős tornádó létrejöttére is következtetni enged az Adria délkeleti partja mentén.
Az éjszakai órákban a zivatarok MKR-be egyesülve haladnak észak-keleti irányban csütörtökről péntekre virradóra. Elsődleges veszélyt ebben az esetben a károkozó széllökések jelentenek, a rendszerbe szerveződött zivatarok élén!

Lengyelország, Szlovákia, Csehország esetében viszont kiadós eső várható. A lassan áthelyeződő zivatarok helyenként 80-100 mm mennyiségű csapadékot szállíthatnak, ami könnyen áradásokhoz vezethet az adott országokban.

(Magyarország időjárásának alakulásáról előző cikkünkben értesülhet.)

az extrém hőség után veszélyes időjárási események
08.05, csütörtök – veszélyjelző térkép – Severe Weather Europe

RADAR-térkép